Петък, 17 Май 2024
           
Свят

ЕК откри производство срещу Meta

   
ЕК откри производство срещу Meta
  nova.bg

Европейската комисия откри официално производство, за да прецени дали Meta - доставчикът на Facebook и Instagram, е нарушил Законодателния акт за цифровите услуги, пише NOVA.

Предполагаемите нарушения обхващат политиките и практиките на Meta, свързани със заблуждаваща реклама и политическо съдържание. Те се отнасят и до липсата на ефективен граждански дискурс в реално време на трета страна и инструмент за наблюдение на изборите преди вота за Европейски парламент.

Освен това Комисията подозира, че механизмът за сигнализиране за незаконно съдържание в услугите, както и механизмите за правна защита на ползвателите и за подаване на жалби не са в съответствие с изискванията на Законодателния акт за цифровите услуги и че има недостатъци в предоставянето на достъп на Meta до публично достъпни данни на изследователите.

Откриването на производството се основава на предварителен анализ на доклада за оценка на риска, изпратен от Meta през септември 2023 г., отговорите на доставчика на официалните искания за информация на Комисията (относно незаконното съдържание и дезинформацията, достъпа до данни, абонамента за политика без реклами и генеративен ИИ), публично достъпните доклади и собствения анализ на Комисията.