Петък, 17 Май 2024
           
Свят

САЩ обвини Русия, че е използвала химическото оръжие

   
САЩ обвини Русия, че е използвала химическото оръжие

Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че е използвала химическото оръжие хлорпикрин срещу украинските сили в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО), пише Mediapool.

Освен това Русия използва средства за борба с безредиците като "метод за водене на война в Украйна, също в нарушение на конвенцията", допълва американската дипломация.

"Използването на тези химикали не е изолиран случай и вероятно е мотивирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически напредък на бойното поле", според Държавния департамент.

"Продължаващото пренебрегване на задълженията на Русия по КЗХО съответства на отравянето на Алексей Навални и Сергей и Юлия Скрипал с нервнопаралитично вещество "Новичок", подчертава Държавният департамент на САЩ.

Навални, бивш опонент на руския президент Владимир Путин, който почина в руски затвор на 16 февруари, стана жертва на тежко отравяне, за което обвини Кремъл. Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал бяха отровени в Англия през 2018 г.

Русия твърди, че вече не разполага с военен химически арсенал, но страната е изправена пред натиск за повече прозрачност относно предполагаемата употреба на химически оръжия.

Според Националния институт по здравеопазване хлорпикринът е химикал, който е бил използван като бойно отровно вещество през Първата световна война, както и като пестицид и при вдишване предизвиква задушаване. 

Междувременно Министерството на финансите на САЩ обяви широкообхватни санкции, насочени срещу руския военен и промишлен капацитет. Те ще засегнат близо 300 субекта в Русия, Китай и други страни, обвинени в подкрепа на инвазията на президента Владимир Путин.

Санкциите имат за цел да накажат компании, които помагат на Москва да придобие оръжие за войната ѝ в Украйна. Насочени са също към руски държавни структури и компании, включително изследователски звена, участващи в програмите на страната за химически и биологични оръжия.

"Днешните действия допълнително ще засенат военните усилия на Русия за функиониране на нейната военно-промишлена база и мрежите за укриване, които помагат за нейното снабдяване", каза министърът на финансите Джанет Йелън в изявление.

Обвиненията и санкциите идват седмица след като президентът на САЩ Джо Байдън подписа силно забавения законопроект за осигуряване на ново финансиране за Украйна, докато военните на Киев се борят да задържат руския напредък. "В комбинация нашата подкрепа за Украйна и нашето безмилостно насочване към военния капацитет на Русия дават на Украйна критична преднина на бойното поле", се допълва в изявлението.

Като част от мерките Държавният департамент включи в черния списък допълнителни лица и компании, участващи в енергийния, минния и металургичния сектор на Москва. Санкциите са насочени и към лица, свързани със смъртта на Навални.

Почти 300-те санкционирани цели включват десетки участници, обвинени, че са позволили на Русия да придобие отчаяно необходими технологии и оборудване от чужбина, каза Министерството на финансите. Освен в Китай санкционираните неруски организации са разположени в Азербайджан, Белгия, Словакия, Турция и Обединените арабски емирства. Тези компании "дават възможност на Русия да придобие отчаяно необходими технологии и оборудване от чужбина", се казва още в изявлението.