Петък, 17 Май 2024
           
Бизнес

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

   
Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани при претърпени щети заради природни бедствия предлагат от Български фермерски съюз в писмо до служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Фермерите благодарят на Тахов за бързата и адекватна реакция след градушката, ударила Южна България през миналата седмица. Те допълват, че в подобна трудна ситуация, земеделските производители имат нужда именно от навременна помощ и съдействие.

"По повод подобни непредвидени и злополучни събития и предвид реалната воля за ефективно решаване на проблемите в агро сектора, която виждаме във ааше лице, бихме искали да положим началото на един конструктивен диалог между Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и бранша, чрез който заедно да успеем да създадем работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество, водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи", пишат от Българския фермерски съюз.

От организацията посочват още, че в последните години са регистрирани сериозни щети, причинени от неблагоприятни климатични събития, в резултат на които голяма част от фермерите са изпаднали в изключително затруднено положение, а част от тях дори са прекратили земеделските си дейности. Фермерите предлагат съвместно с МЗХ да бъде изработен ефективен механизъм за осигуряване на защита на всички стопани, претърпели подобни загуби, като се използва европейския опит. От Българския фермерски съюз отбелязват, че сред възможностите за преодоляване на проблемите е създаването на специален гаранционен фонд от държавата. От организацията посочват като опция и въвеждането на солидарна застрахователна система по примера на Австрия с процентно участие в застрахователната вноска, както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет.

"Вярваме, че чрез съвместни усилия и иновативни подходи можем да изградим устойчиво и ефективно решение на поставения проблем, което ще бъде конструктивна стъпка за подпомагане на селското стопанство в България", заявяват фермерите.