Неделя, 05 Май 2024
           
Политика

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини Марица Изток е влошено

   
Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини Марица Изток е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По банковите сметки на дружеството към днешна дата има 6 млн. лв., а само разходите за заплати възлизат на 27 млн. лв. месечно. Причините за състоянието на финансите на дружеството са много. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Премиерът Димитър Главчев заяви, че е прието постановление с решение на Министерски съвет 200 милиона от бюджета да влязат в капитала на Български енергиен холдинг и "Мариците". За да сме в съзвучие с Народното събрание, ще допълним с още 50 милиона, допълни той.

По думите започва да се ликвидира недоволството в бранша. Според Главчев това е задоволително към момента. Той подчерта, че служебното правителство няма хоризонт да действа в дългосрочен план.

Председателят на КНСБ Димитър Манолов посочи, че е постигнато съгласие отпуснатите средства да бъдат разходени единствено от Мини Марица изток без да бъдат възлагани на подизпълнители. По думите му в рамките на бъдещата енергийна стратегия трябва да се намери балансирано решение на всичко.

Огнян Атанасов от КНСБ отбеляза, че енергетиците са доволни, но и щастливи от постигнатото споразумение. Според него отпуснатите пари дават на Мини "Марица Изток" глътка въздух, но не решават проблемите. Решения са нужни много скоро. Надяваме се Енергийната стратегия да бъде намерена, за да имаме сигурност, допълни той.

По-рано днес протестиращите миньори се срещнаха с лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.