Неделя, 02 Юни 2024
           
Коментари

ЕС: Отричащите геноцида в Сребреница нямат място в Европа

   
ЕС: Отричащите геноцида в Сребреница нямат място в Европа

"Всеки, който отрича геноцида в Сребреница, няма място в Европа", заяви говорителят на Европейския съюз Петер Стано.

Политиците в Сърбия и етническите сърби в Босна и Херцеговина омаловажат или директно отричат клането, извършено от сръбските сили през 1995 г. Мнозина отказват да го нарекат геноцид - включително лидерът на босненския сръбски ентитет в БиХ Милорад Додик.

Стано подчерта, че позицията на общността по отношение на Сребреница остава много ясна.

„Няма съмнение относно факта, че в Сребреница е имало геноцид. Не може да има никакво отричане. Всеки, който се опитва да постави това под съмнение, няма място в Европа." - каза Стано, като се позова на решение на международен съд от 2007 г. по този въпрос.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат по 100 босненци“. Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага.

Тази седмица сръбският президент Александър Вучич заяви, че планира да замине за САЩ, за да изрази позицията на страната си преди гласуването на резолюцията.

„Някой трябва да даде отговор на онези, които искат да обвинят сърбите, че са народ, който извършва геноцид, и аз ще им дам отговора, който заслужават“, заяви той пред сръбските медии. /БГНЕС