Американската Robertshaw е новият собственик на пловдивския завод "Каст футура-БГ"

  09 Януари 2019, 14:23     1632      0

Снимка: Каст футура-БГ

Американската компания Robertshaw е новият собственик на пловдивския производител на компоненти за бяла техника "Каст футура-БГ". Промяната е част от международна сделка, с която миналия месец базираната в щата Илинойс компания придоби италианската CastFutura. От началото на тази година в пловдивското дружество влизат трима американски мениджъри на мястото на италианския, но българският управител остава. Сделката ще позволи на двете страни да допълнят портфолиото си, както и да се възползват взаимно от пазарите си. Цената не се съобщава. Българската компания има приходи от 37 млн. лв. и три производствени площадки.

Най-голяма в групата

Със своите 500 служители "Каст футура-БГ" е най-голямата компания в италианската група. Дружеството е създадено през 2003 г. като малък цех в село Горна Малина, община Елин Пелин, а от 2008 г. започва производство и в Пловдив, където в момента има две предприятия.

CastFutura има общо шест завода със 750 служители, като освен в България има производствени бази в Бразилия, Унгария и Полша. Основните продукти на групата са компоненти за газови уреди като печки и бойлери.

Новият собственик Robertshaw от друга страна се занимава с проектиране и производство на компоненти за регулиране на енергията и потока за големи домакински уреди като перални, сушилни, съдомиялни, хладилници, готварски печки и т.н. Според съобщението на компанията сделката е стратегическа за нея, тъй като ще й помогне да разшири присъствието си в Европа, Близкия изток и Южна Америка."Сделката е интересна от гледна точка на това, че CastFutura има много голям пазар в Европа, Северна Африка и Турция, докато Robertshaw е силна в Северна и Южна Америка и донякъде Азия", каза управителят на българското дружество Христо Янчев за "Капитал". "Американската компания има доста по-богата гама изделия, докато нашите продукти са концентрирани основно върху газовите уреди, така че като цяло допълваме портфолиото си и си осигуряваме достъп до пазарите един на друг", добави той.

Собственост и управление

И зад купувача, и зад продавача на CastFutura стоят частни инвеститори. Досега най-голям дял държеше инвестиционния фонд Star Capital. Robertshaw от своя страна е филиал на One Rock Capital Partners, която управлява около 1.4 млрд. долара капитал. За Robertshaw работят над 6300 души в 11 държави.

След сделката са направени промени и в ръководството на българското дружество. От началото на тази година като управители са вписани трима американски граждани, както и досегашният български управител Христо Янчев, като всеки от четиримата представлява компанията самостоятелно. От ръководството излиза италианският мениджър.

Последният публикуван отчет на "Каст футура-БГ" показва, че за 2017 г. продажбите на дружеството нарастват с над 12% до 37 млн. лв., но нетната печалба се свива почти наполовина до 523 хил. лв. От отчета става ясно още, че през 2017 г. компанията е инвестирала 471 хил. лв. в модернизация на производствените мощности, като финансирането е осигурено от собствени средства. /Иглика Филипова, capital.bg