България и Великобритания с акции за стотици милиони паунда

  02 Май 2018, 16:27     1352      0

Снимка: EПА/БГНЕС

„Нашите служби работят много добре с Великобритания и продължаваме работа. С тях правим операции за стотици милиони паунда, за което им благодарим. И посланик Хопкинс дойде днес публично да ми благодари”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание във връзка с контрабандата на цигари.

„Колегите работят много добре по тази тема. Когато отчитахме най-ниските нива на контрабанда в България и най-високите във Великобритания, се оказах прав. През месец март беше разбита фабрика в Ирландия, която е произвеждала цигари за 200 млн. паунда и в която са участвали и българи”, припомни Борисов.

Колкото повече ги притискахме да изнасят от тук фабриките, толкова повече изнасяха и ноу-хау, което имат тесните специалисти и правят фабриките там. Но ние си продължаваме след тях, докато ги хванем във Великобритания”, каза още премиерът.

"Нивата на контрабандата на цигари у нас е 6,6%, което е едно от най-добрите постижения за ЕС. Ще повдигна въпроса пред другите европейски лидери, тъй като в държави като Ирландия, Великобритания и Франция делът на нелегалните цигари достига до 38%. При тях загубите са наистина големи, а тези пари биха могат да се използват за различни местни и европейски политики, сред които и кохезионната", посочи Борисов преди седмица. vesti.bg