Българската бира с висока оценка от eвропейски експерт

  05 Ноември 2018, 12:56     1281      0

Снимка: vesti.bg

Hай-новите тенденции в пивоварната наука и технология, най-странните бири, създавани по света, и други интересни и любопитни факти за любимото на милиони хора пиво - това бяха водещите акценти на есенното издание на Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция (EBC) Джон Брауер, представи иновативни разработки в пивопроизводството и сподели актуални новини за развитието на бирената индустрия в Европа.

Бирата е напълно натурален продукт, произвеждан в модерни пивоварни с различен мащаб, а технологиите съчетават традициите с иновациите и тенденциите на  световния пазар”, разказа Брауер по време на събитието.

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова пък сподели, че само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лева.

“Инвестициите за развитие на човешките ресурси на годишна база са 7 млн. лева, а продуктовото портфолио на индустрията през тази година е разширено с над 21 нови предложения. Тази динамика на сектора, дава отражение и върху представянето в европейски мащаб”, допълни тя.

За Vesti.bg Джон Брауер разказа за тенденциите в производството на бира, както и коя е най-хубавата бира, която е пил:

- Вие сте изпълнителен директор на Европейската пивоварна конвенция. С какво се занимава тази организация?

- Европейската пивоварна конвенция е асоциация на пивовари от различни европейски страни. Щабквартирата ни е в Брюксел, а основното, което правим, е съставяне и въвеждане на процедури по качествен контрол на процесите на производство на бира. В екипа ни имаме и работна група от технолози пивовари, които изнасят нещата на истински научно пиво. Независимо дали е голяма компания или малко предприятие, всяка пивоварна, включително в България, използва аналитичните методи и стандарти на конвенцията. У нас тяхното въвеждане започва през 70-те години на миналия век, а след 1996 г. те са водещи както за българските технолози, така и за изследователската и развойна дейност на научните среди.

- Кои са най-странните видове бира, за които вероятно не подозираме, че съществуват?

- Става все по-явно че хората по цял свят искат да пият различни бири, със странни съставки. В САЩ например има бира, съдържаща... тестиси от овен. Пробвал съм и бира с наситено тюркоазен цвят, въпреки че не знам как бе постигнат цветът ѝ. И ако затвориш очи и я изпиеш без да я гледаш, тя си беше една чудесна бира.

- Как да различим хубавата бира от не толкова хубавата?

- Дали една бира е по-добра или по-лоша винаги зависи от вашето възприятие за „добра“ бира. За едни добра е една бира, за други – друга. Ще е добре да знаете дали обичате сладки и богати вкусове, или с по-натрапчиви и горчиви нюанси, или пък по-леки бири, които са само за утоляване на жажда, или обичате бири, които да консумирате след вечеря -  по-алкохолни, например от 10% нагоре. Има пивовари, които правят бири и с по 12% алкохолно съдържание, а някои дори и с повече, но имайте предвид, че те са, също така, много силни и на вкус.

- Какви са последните тенденции в производството на бира?

- Вече трайно се налага тенденцията при ферментацията да се използват не само класически щамове пивоварни дрожди, а филтрацията да се използва и при занаятчийските бири, тъй като мътното пиво вече не е модерно и предпочитано от консуматорите. Освен това хората все повече търсят пиво с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат.

Сред световните тенденции са и все още експерименталните разработки на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени. Наскоро те представиха технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, постигайки по-високо ниво на антиоксидантите в крайния продукт в диапазона 34%  - 50%. През следващата година колегите от България планират да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири.

- Коя е най-вкусната бира, която сте опитвал (и къде да я намерим?)

- Имам лични предпочитания, но няма да споделям марки. Харесвам стила на баварския хелес (светло пиво), който е лека бира, тип лагер, но има по-богат вкус.  Друго, което харесвам, са някои от белгийските блонд бири, малко по-силни и с леко пикантен вкус, с около 6.5% алкохолно съдържание.

- Коя е най-скъпата бира в света?

- Чувал съм за много високоалкохолна бира, произвеждана в много ограничено количество и в бутилка, наподобяваща шише от парфюм. Доколкото знам тя е наистина много скъпа. Цената на бирата зависи от държавата, в която я купувате – но принципът е, че колкото по-алкохолна е, толкова по-скъпа е. Като с уискито! Леките бири, с 4-5% алкохолно съдържание, са ценово много достъпни бири, за бърза консумация. Не ги пазете, пийте ги и това е.

- Кои са полезните свойства на бирата?

- И тук отново опираме до алкохолното съдържание. Силните бири не би трябвало да се пият непрекъснато. От леките и средно силните бири можете да пиете колкото си искате, но разбира се, без да прекалявате. Като цяло, бирите са натурален продукт, който е преминал етапи на обработка, тоест в него няма бактерии, патогени, и от тази гледна точка пивото е полезен и чист продукт. Като добавим към това високото съдържание на витамини и антиоксиданти, наистина се получава една чудесна комбинация.

- Кои са по-странните съставки, за които не предполагаме, че могат да се влагат в бира?

- Италианците напоследък започват да правят разни хибридни, странни бири – хибрид между бира и вино. Слагат малца и гроздето заедно. Знам, че звучи доста предизвикателно, защото гроздето се вари заедно с пивната мъст, и наистина звучи странно, но... явно се получава. Хора, които са ги пили, казват, че е вкусно! Ето това е една нова тенденция, особено в Италия.

- Пробвахте ли българска бира и как бихте я определили - професионално и като любител на пивото?

- Не за пръв път пробвам българска бира. По време на българското председателство на ЕС в Брюксел имахме тематична бирена вечер, посветена на вашата страна, и пробвахме различни видове ваши бири. Хората много ги харесаха и до края на събитието не беше останала нито една българска бира. Бих казал, че българите можете да правите страхотни бири – някои стандартни, други – доста новаторски. Но са хубави! /vesti.bg