Биляна Петрова дело за подкуп Десислава Иванчева "Младост"

  11 Януари 2019, 16:02     2457      0

Снимка: Красимир Свраков

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заедно с Министерството на енергетиката, започва проверка на участниците на свободния пазар на ток в България. Причината е твърде високата цена на електроенергията, която се продава през енергийната борса и оплакванията от страна на бизнеса, че на нея се извършват манипулации.

На извънреден брифинг днес председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че в понеделник ще събере ръководителите на основните дружества, които оказват влияние върху търговията на свободната борса. Това са трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“, трите големи държавни енергийни дружества, които основно продават на сегмент „Ден напред“ – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК, както и ръководителите на БЕХ и на БНЕБ.

„Всички участници в заседанието трябва да представят собствен анализ на ситуацията и мерки за стабилизиране на сегмента „Ден напред“.

Министър теменужка Петкова обяви също, че от 15 януари започват проверки на трите електроразпределителни дружества, които трябва да установят дали те предоставят на потребителите услуга с достатъчно добро качество.

„Обект на проверката ще бъде техническото състояние и експлоатацията на обектите. Ще се засекат електромерите, за да се провери дали ЕРП-тата изпълняват своите задължения да доставят на потребителите услугата, която заплащат. Регулаторът ще провери изпълнението на лицензионните дейности на трите ЕРП-та“, каза Петкова. Според нея тази мярка също е част от опитите на държавата да стабилизира свободния пазар на електроенергия.

Тя добави, че проверките ще са на случаен принцип. „Смятам, че е редно държавата да провери дали количествата, за които гражданите плащат, на практика отговарят на потребените количества“, каза Петкова./economic.bg