Борисов: Няма държава, приела еврото, да е станала по-слаба. Работя без сън

  21 Февруари 2020, 12:37     1071      0

Снимка: Фейсбук

Преди минути в Брюксел започна срещата на премиера Бойко Борисов с изпълнителния замeстник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговоря за еврото.

На въпрос дали ще има отлагане на влизането ни в чакалнята, Борисов отбеляза, че сме вторите в съюза по малък външен дълг, с траен растеж на брутния вътрешен продукт, което показва финансовата стабилност на страната. Това се оценява високо от Еврокомисията.

 

Казах, че по полека трябва да вървим към чакалнята заради негативни примери, които били дадени.

Българският парламент е гаранция за курса лев-евро.

През юли, не през април, България и Хърватия ще бъдат разглеждани, отбеляза премиерът. Дотогава българските банки трябва да бъдат наблюдавани много внимателно, посочи още Борисов.

Той сподели, че не е спал от 30-40 часа и благодари за голямата чаша кафе, която е получил.

Когато вицепрезидентът на Еврокомисията казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната, аз няма с какво още да убедя хората. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна или по-слаба. Еврото е втора валута в света. Затова работя без сън, посочи още Борисов.

Лидерите на страните от ЕС не успяха снощи да постигнат споразумение за дългогодишната финансова рамка - бюджета на съюза за следващите седем години.

След дълги преговори през цялата нощ, срещата продължава и днес. 24chasa.bg