Борисов сравни Цветанов с Виденов

  25 Юни 2019, 14:45     1291      0

Снимка: plovdivglas.bg

„ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев. Като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени от ОП, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии.

Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на т.нар. „голям коалиционен съвет“, предаде агенция БГНЕС.

Попитан за продажбата на ЧЕЗ,

Борисов каза, че като премиер не коментира. „Нека независимите регулатори си свършат работата. Там има квоти от всички политически партии, нека да ги оставим да се произнесат. И предишния път се направи политическа атака, но видяхме, че не е основателна”, допълни Борисов.

Той не пожела да коментира дали бившия му заместник Цветан Цветанов е замесен в сделката, или не, като изтъкна довода, че той е извън ГЕРБ. „Колкото БСП могат да ги питат за Жан Виденов”, илюстрира ситуацията лидерът на ГЕРБ, цитиран от NOVA.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов

заяви: „Още тази седмица от „Обединени патриоти” ще инициираме консултации в Народното събрание с останалите политически партии, за да намерим разумния баланс и законите за политическите партии и за бюджета да бъдат обсъждани и разглеждани заедно”.

„Законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. Като сме поставили срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август,за да не бъдем упрекнати, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите, за да не бъде разглеждан въобще”, добави Симеонов.

Той уточни: „Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по-мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само. Всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени. Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии”, каза още той.

Зам.-председателя на „Атака” Десислав Чуколов пък заяви, че е взето решение

до края на юли да се проведе Коалиционен съвет, на който да се направи преглед на изпълненото досега.

„Когато сформирахме коалицията направихме коалиционно споразумение между ОП и ГЕРБ с разписани задачи, които трябва да се свършат до края на този мандат. Ще се съберем и ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да се засили”, обясни Чуколов.

Партньорите в управлението – ГЕРБ и Обединени патриоти, обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събира, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

vesti.bg