Британска тъканна банка ще извлича стволови клетки от плацентата у нас

  13 Януари 2020, 19:14     7838      0

Автор: Мирослав Георгиев, ABCnews.bg

Най-голямата британска тъканна банка Cells4Life в скоро време ще предложи две нови услуги в България – извличането на стволови клетки от плацентата и от амниона при раждането на деца. Това обяви Уейн Чанън, генерален директор на компанията по време на пресконференция. Новите услуги вече са одобрени от властите във Великобритания и от януари са пуснати на пазара. Предстои да бъдат лицензирани и в България, каза Даниела Мирчева, управител на тъканната банка „Садаса 2007“, която е официален представител на британската компания в страната ни.

Стволовите клетки от плацентата могат да бъдат използвани в много терапии, свързани с регенеративно лечение, обясни д-р Лесли Ан Мартин, началник на научния отдел на Cells4Life. Тя подчерта, че амнионната мембрана е много богата на стволови клетки. Те могат да помагат при кожни изгаряния, диабет, сърдечно-съдоби заболявания и за лечението на очите. Освен това с клетките от амниона могат да се създават органи чрез 3D принтиране при трансплантациите на органи, допълни тя.

„Всички родители, които ползват услугите на Cells4Life трябва да знаят, че законодателството във Великобритания забранява унищожението на проби. Така, че българите, които ни се доверят трябва да са спокойни, че след като стволовите клетки са изпратени в нашите лаборатории, те се пазят от закона и правителството“, каза Уейн Чанън.

Компанията Cells4life е сертифицирана от Human Tissue Authority (Агенцията за Човешки Тъкани) във Великобритания и притежава неограничен лиценз (№11083), под ръководство на Human Tissue Quality and Safety for Human Application Regulations 2007 (Качество и сигурност за човешко приложение) за набавяне, тестване, обработка, разпределение и съхранение на човешка кръв и тъкан от пъпната връв.

Тъканна банка „Садаса 2007“ ЕООД, като официален представител на Cells4life за България, притежава лиценз за извършване на дейността от Агенция „Медицински надзор“ към Министерство на здравеопазването. Частната тъканна банка за съхранение на стволови клетки Cells4Life е създадена през 2002 г. във Великобритания и в момента е най-голямата в страната. Присъства в 54 държави, като има представителства в САЩ, Испания, Италия, Обединените арабски емирства, България и др. Стволовите клетки се използват за трансплантация и лечение на редица болести, описани от Европейската здравна асоциация. Представител на Cells4Life за България е Тъканна Банка Садаса 2007 ЕООД, която започва работа през 2011 г.