Чарлина Вичева е новият ръководител Ген. дирекция "Морско дело и рибарство" в ЕК

  22 Май 2020, 18:40     2459      0

Снимка: trud.bg

Българката Чарлина Вичева е новият ръководител Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" (DG MARE) в Европейската комисия, се казва в съобщение на комисията.


Вичева застава начело на дирекция, отговаряща за редица въпроси, свързани както с околната среда, така и с текущи въпроси в преговорите след Брекзит и отношенията на ЕС с играчи като Турция и Русия.


През последните три гозини и половина тя бе заместник-ръководител на Съвместния изследователски център (агенцията на ЕК за наука, оглавявана от Мария Габриел), а преди това беше начело на Главна дирекция "Регионална и селищна политика" (REGIO).


Работата и в Еврокомисията започва през 2009 г., когато поема поста в последната дирекция след 15 гоини в българската публична администрация. Участвала е активно в преговорите за присъединяването на България, а между 2000 г. и 2004 г. е оглавявала преговарящия екип в областта на селското стопанство и развитието на селските райони, безопасността на храните и рибарството.


Към момента на публикуване в "Дневник" промяната все ще не е отразена в описанието на структурата на дирекцията на сайта на ЕК.


Какво прави ГД "Морско дело и рибарство"

Основните цели на DG MARE, както ги заявява самата дирекция, са:


- гарантиране на устойчивото използване на океанските ресурси и на процъфтяващо бъдеще за крайбрежните общности и риболовния сектор;


- популяризиране на морските политики и стимулиране на устойчива синя икономика;


-насърчаване на управлението на океаните на международно равнище /dnevnik.bg