ЕК отговори за мониторинга за България

  22 Май 2020, 19:47     2449      0

Снимка: ЕК / iStock/Getty Images

Европейската комисия няма решение за спиране на т.нар. мониторинг за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в България.


Няма промяна добре известната позиция на Комисията след доклада от октомври 2019 г. - че България е изпълнила всички ангажименти, поети от нея при влизането на страната в Европейския съюз.


Ситуацията с върховенството на закона в България ще бъде наблюдавана в рамките на новия Европейски механизъм за върховенство на закона и на Европейския Семестър.


Това се разбира от отговор на пресслужбата на Европейската комисия в Брюксел на няколко въпроса, които "Дневник" изпрати за изясняване на ситуацията около съдбата на Механизма за сътрудничество и проверка (CVM, по-популярен като мониторинг). Те възникнаха, след като в сряда бе публикувана позиция с препоръки на Комисията за т.нар. Европейски Семестър, засягащи икономически, фискални и социални политики на всяка от 27-те страни членки.


В този документ има специален пасаж за правосъдната реформа, в който се казва: "Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България."


По този повод "Дневник" попита Еврокомисията конкретно "В сила ли е все още Механизмът за сътрудничество и проверка?"


Отговорът от Брюксел не съдържа категорично "Да" или "Не", но няколкото цитата и обяснения сочат, че формално Европейската комисия няма решение за прекратяване на този механизъм, създаден с нейно решение в края на 2006 г.


В текста има цитати от съобщението от 22 октомври 2019 г. на Комисията и в частност този на председателя Жан-Клод Юнкер: "Преди да вземе окончателно решение, Комисията също така ще чуе внимателно становищата на Парламента и на Съвета".


Тези становища с консултативна сила вече са дадени. За това на Европейския парламент е известно, че въпреки критиките към България, мониторингът трябва да бъде прекратен и заменен веднага с бъдещия Механизъм за върховенство на закона, валиден за всички в ЕС. Подробностите по него още се уточняват. За Съвета на ЕС още миналия октомври "Капитал" съобщи, че има недоволни от отпадането на мониторинга страни като Холандия, Германия и Белгия, които настоявали краят на CVM да съвпадне с началото на новия механизъм за върховенство на закона. По-късно седмичникът допълни, че кръгът на тези държави се е разширил до поне 8. За своеобразен сигнал за това, че все още има недоволни страни от ЕС се смята това, че България не е поканена в Шенген, а холандците обвързваха такова решение с прекратяането на CVM.


В отговора до "Дневник" от пресслужбата на Европейската комисия се казва още:


"България извърши обширна реформа на антикорупционната си правна рамка, но са необходими солидни свидетелства за окончателно осъждане за корупция по високите етажи на властта, за да се изгради обществено доверие. Освен това продължават да са налице няколко предизвикателства и в частност осигуряването на ефективни наказателни разследвания, преразпределяне натоварването на съдилищата и подобряване ефективността на местните прокурорски служби.


Продължаващото приемане и прилагане на необходимите реформи ще се нуждае от последващи действия на национално равнище и на равнището на ЕС.


Ситуацията с върховенството на закона ще бъде наблюдавана в частност в рамките на новия Европейски механизъм за върховенство на закона и на Европейския Семестър."


Последното уточнение е важно, защото властите в България обясняваха през последните два дни, че медиите неоснователно смесвали три различни формата: досегашния мониторинг на съдебната реформа с доклада за Семестъра и бъдещия Механизъм за върховенство на закона. Днес от Комисията посочват, че пасажът за съдебната реформа е включен неслучайно в Европейския Семестър в сряда, макар темата да не е сред четирите препоръки към България в края.


"Тъй като последната (the last, т.е. заключителна, няма да има друга след нея - бел.ред.) оценка бе направена съгласно Механизма за сътрудничество и проверка, сферата на правната реформа и борбата с корупцията не са обхванати в конкретните препоръки за България, но те са важни за развиването на позитивен бизнес климат в страната. Цитатът в Европейския семестър отразява това състояние на нещата", отговаря днес пресслужбата на Комисията.


Това потвърждава две неща - че повече няма да има доклади по т.нар. мониторинг, както и че позиции за състоянието на правораздаването в България ще бъдат включвани в съобщенията за Семестъра, които иначе са посветени изключително на икономически проблеми.


Следващото подобно споменаване на съдебната реформа в България може да се очаква някъде през ноември. Тогава обикновено Европейската комисия публикува "есенен пакет" документи за подготовката на тази оценка през пролетта на 2021./dnevnik.bg