Екип от европейски лекари и сестри ще помагат на колегите си в Италия

  07 Април 2020, 14:52     2185      0

Снимка: economy.bg

Екип от европейски лекари и медицински сестри от Румъния и Норвегия, изпратен чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, се отправя незабавно към Милано и Бергамо, за да помага на италианския медицински персонал в борбата срещу коронавируса. Също така чрез Механизма Австрия дарява на Италия над 3000 литра дезинфектант. Комисията ще координира и съфинансира тази европейска помощ.

"Тези медицински сестри и лекари, които напускат домовете си, за да помогнат на колегите си в други държави членки, са истинското лице на европейската солидарност. Цяла Европа се гордее с вас! Комисията прави всичко, което е по силите ѝ, за да помогне на Италия и на всички държави членки в този момент на голяма нужда", отбеляза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Янез Ленарчич, комисарят, отговарящ за управлението на кризи, заяви: "Благодаря на Румъния, Норвегия и Австрия за това, че оказват помощ на Италия в момент, който е толкова труден за целия континент. Именно това е солидарността на ЕС в действие. Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации работи денонощно с всички държави членки, за да гарантира, че помощта се насочва натам, където е най-необходима".

Наред с това Италия задейства спътниковата система „Коперник“ на ЕС, за да картографира здравните заведения, както и публичните пространства по време на извънредната ситуация, свързана с коронавируса. Италия получи вчера и доставка на лични предпазни средства, координирана чрез Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации.

Няколко държави членки на ЕС също изпратиха на Италия предпазни средства, като маски, защитни гащеризони и апарати за вентилация, и приеха италиански пациенти за лечение на своя територия./economy.bg