Футболното първенство в България ще бъде подновено след позволението на Щаба

  06 Април 2020, 15:34     2886      0

Снимка: © LAP.BG

Българското футболно първенство ще бъде подновено три седмици, след като Националният оперативен щаб за борба с коронавируса позволи започването на тренировки на клубовете. Това реши експертна група към Българския футболен съюз (БФС) след среща в Националната футболна база. Засега българският футбол продължава да работи за вариант за подновяване на първенството в началото на юни.

Представители на БФС, Професионалната и аматьорската футболна лига, както и Асоциацията на професионалните футболисти са обсъдили варианти за подновяване на мачовете и доиграване на сезона във връзка удължаването на извънредното положение в страната до 13 май.

"Всички заинтересовани страни, участвали в срещата, се обединиха около вариантите за довършване на първенствата в професионалния футбол по максимално справедлив и пълноценен начин. Тези варианти ще бъдат съобразени с решението за отмяна или продължаване на извънредното положение и съответстващите го карантинни мерки", съобщават от БФС.

Преди започване на тренировки от отборите всички футболисти ще бъдат подложени на PCR тестове за коронавирус. Разходите за тях ще бъат за сметка на БФС.

"Всичко зависи от това кога ще бъде прекратено извънредното положение. Ако приемем, че това ще бъде на 13 май, то можем да започнем с мачовете в началото на юни", коментира вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

Изпълкомът на Българския футболен съюз ще има заседание на 17 април, като тогава ще се обсъжда удължаване на календара до юли.

"Най-лошият вариант, който разглеждаме към момента е да се доиграят само два кръга и полуфиналите и финалите за Купата на България. Предвид изискването на УЕФА да се изиграят максимален брой мачове всичко зависи колко голям ще бъде прозорецът. Поне в началото първите мачове ще са без публика. Всичко зависи от Националния оперативен щаб кога те ще дадат разрешение", добави вицепрезидентът на БФС.

Футболният съюз продължава да дискутира с всички клубове помощ за евентуално намаляване на разходите. Фурнаджиев уточни, че намаляване на заплатите ще има във футболния съюз./dnevnik.bg