ГЕРБ ще се съобразят с президента за преференциалния вот, но ще отхвърлят ветото му

  25 Февруари 2019, 15:12     2237      0

ГЕРБ ще се съобразят с ветото на президента Радев само в частта му за преференциалния вот, стана ясно от днешната извънредна пресконференция в централата на партията.

Безспорно ветото на президента е политическо. Пак ще поканим в правна комисия колегите от институцията на президента, каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Сега сме в хипотеза, с която се доближаваме до цялостно вето. И за да разграничим въпросите, по които бихме могли да постигнем подкрепа, внесохме законопроект миналия петък - главно в частта, която касае преференциите. Но според нас обхватът на ветото ще бъде по-широк. Затова смятаме, че дори и да го отхвърлим като цяло, имаме процедурата на внесен законопроект, който касае главно преференциите, заяви Кирилов.

Новият акцент, който чухме във ветото на президента, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес. Очевидно президентът е бил заблуден, доверил се е на млади юристи от екипа на парламентарната група на БСП. Няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване, твърди председателят на правната комисия в парламента.

Президентът Радев говори за машинно гласуване. Никъде в Европа няма машинно гласуване, такова има във Венецуела. Позицията на Радев за машинното гласуване говори, че той иска да бъде следващият Мадуро, добави депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.Изказването на Радев е опит за осигуряване на авариен изход за ситуацията, в която се поставиха БСП с напускането на парламента. Така се създава и авариен вход за тяхното връщане. Предполагам, че до няколко часа БСП ще приемат предложението на президента и ще се върнат в парламента. И ще бъдем свидетели на happy end, заяви от своя страна депутатът Тома Биков./offnews.bg