Грамада от талант и доброта - близки и приятели през сълзи за Стефан Данаилов

  02 Декември 2019, 13:35     2632      0

Снимка: Александра Маркарян/OFFNews

Хиляди се събраха тази сутрин пред сградата на Народния театър, за да си вземат последно сбогом с обичания от цяла България Стефан Данаилов. Поклонението започна в 11 часа, километричната опашка покри целия площад пред театъра, а към момента достига чак до пл. "Княз Александър I". 

Сред присъстващите на поклонението бяха президентите Румен Радев, Георги Първанов, политици, общественици, колеги,  ученици.

Грамада от доброта, талант и човечност - това казваха опечалените, без да крият емоциите си.

Огнян Герджиков: 

Стефан Данаилов заслужава огромно уважение и като политик, и като артист, и като човек. Това е уникално съчетание в неговата личност. Поклон пред паметта му!

 

Корнелия Нинова: 

Изпратихме една Вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше болката на другите. Това каза със сълзи в очите лидерът на социалистите Корнелия Нинова минути след като си взе последно сбогом с големия актьор. Стефан беше добър, почтен и широко скроен човек. Ние в БСП загубихме свой духовен водач. Осиротяхме. В последните си дни, в болничната стая ми каза: "Не плачи, каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно". И е прав. Въпреки смъртта, ние ще го носим в едно съкровено място в душите си. Поклон пред великия, непостижимия и великия Стефан!”

Валентин Михов:

Стефан Данаилов беше велика душа. За актьорско майсторство да не говорим! Той ме съветваше и за футбол, и за много други неща. Бяхме наивни и двамата. 

Татяна Лолова

"Стефан каза да не го жалим. Това е извънземно и земно неповторимо същество, беше с нас и ще остане до всеки един. Талантлив и обичлив, той не е виновен, че беше толкова прекрасен."

 

Владимир Пенев:

Искам да го запомня усмихнат, човечен, чаровен и добър, какъвто си беше. Има раздели, които не можеш да приемеш. Не мога да си представя, че вече го няма и ще го пазя и помня такъв, какъвто е в сърцето ми. Много ми помогна в много различни периоди в живота ми. 

Валери Йорданов: 

"Над 270 студенти, всички те са най-снимащите и най-играещи и успяващи. Всеки е взел всичко от него. Той беше колкото преподавател, толкова и приятел. Духовен баща на поколения актьори. Болката е толкова силна, все едно да изпратиш баща си."

 

Иван Радоев:

Семействата ни бяха много близки. Стефан помогна много в тежък момент и ще му бъда винаги безкрайно благодарен. Не е клише, когато се каже за него, че е едно голямо сърце.

 

Елена Петрова:

"Болката е голяма, но трябва да я има, за да не се забравя, за да се помни. Тя ще подсеща, че има такива хора - грамадни хора, които са вървели по тази земя, които са били докоснати от Бога с добрина и щедрост и най-важното: учили са и другите на това. Стефан ще продължи да живее чрез неговите ученици и това, на което ги е научил и възпитал - да бъдат големи артисти, да бъдат добри и големи хора. Това, което всички ще усещаме оттук нататък е една голяма празнота и пустота. Днес той би се усмихнал и би се радвал, че има толкова много хора и дори би се скарал, че не трябва да плачем. Имам много хубави спомени с него, минах цяла една школа, докато работихме заедно. Думите му, които винаги ще звучат в съзнанието ми са: Всичко ще бъде наред!"

 

Стоян Алексиев: 

"Професията ни е божествена. Както Бог е истина и любов, Стефан беше истина и любов. Знам, че Бог му е отредил светло място!"


Башар Рахал:

"Имаше два вида хора - Стефан Данаилов и останалите. Яд ме е, че много хора не го познаваха добре. Дано тази доброта, която носеше може да се предава нататък. Той променяше хората с това, че събуждаше добротата в тях. Той беше еталон за човещина и доброта."

Стефан Данаилов почина на 27 ноември на 76-годишна възраст след продължително боледуване. Изиграл е близо 150 роли в театъра и киното, носител е на десетки престижни награди, сред които и най-високото отличие на държавата – орден „Стара планина".

Снимки: Александра Маркарян

OFFNews