Huawei атакува Intel при сървърите с нов процесор

  09 Януари 2019, 11:34     1451      0

Снимка: vesti.bg

Политическите скандали с телекомуникационното оборудване на Huawei не спират амбициите на компанията. Тя вече все по-уверено се настанява като вторият най-голям производител на смартфони в света, след като измести Apple. А сега се насочва устремено и в още един пазар - процесорите за сървъри. Huawei представи именно такъв чип - Kunpeng 920, за който обяви, че е най-мощният ARM процесор досега.

Kunpeng 920 е разработен на архитектурата ARMv8, която е доработена и надградена с множество допълнения. Чипът има 64 ядра с честота 2,6GHz. Той е произведен по новата 7nm технология и интегрира 8-канална памет DDR4.

Има и още много дълги и сложно звучащи характеристики, които могат да замаят повечето хора. Резултатите от тях са, че процесорът изкарва 25% повече над средното за индустрията в теста SPECint Benchmarks.

Huawei казва още, че процесорът постига резултат 930 точки, като същевременно е с 30% по-енергоефективен спрямо средните стойности за индустрията. Това ще направи чипа подходящ за дейта центрове, като ще увеличи тяхната производителност и ще помогне за намаляването на консумацията на енергия.

Какво означава всичко това за обикновените хора?

За тях ползите от чипа ще са косвени. Той трябва да помогне на дейта центровете да станат по-бързи и ефективни. А това означава, че с времето някои от мобилните приложения и онлайн услуги, които използват, ще станат по-стабилни и ще могат да предлагат повече без да изискват още ресурси от устройството на потребителя.

Новината ясно показва, че Huawei не иска да е сред лидерите само при мобилните устройства. Компанията цели да се позиционира като ИТ гигант с голямо участие в множество сегменти и пазари.

Това личи и от друга част от новината за новия процесор: Huawei работи с няколко организации като Green Computing Consortium, Linaro и Open Edge and HPC Initiative, както и с множество компании от ранга на Microsoft, Oracle, SAP, SUSE, Ubuntu и др. с обща цел - да се изгради отворена екосистема за ARM приложения и системи.

Huawei иска да разпространи ARM процесорите отвъд традиционните за тях мобилни устройства и да ги популяризира все повече и за други цели. А това ще я направи пряк конкурент с компании като Intel, AMD и Qualcomm. Всички те също разработват активно свои процесори за множество устройства.

Въпреки това Huawei казва, че няма да е злонамерен конкурент. Напротив, компанията иска да създава и поддържа партньорства:

"Huawei отдавна си партнира с Intel, за да бъде в полза на потребителите със значителни постижения. Двете компании заедно са допринесли много за развитието на информационните и комуникационни технологии. Ние ще продължим дългосрочното си стратегическо партньорство и ще продължаваме заедно да създаваме иновации“, казва Уилям Шу, член на борда на директорите и оглавяващ отдела за стратегически маркетинг в Huawei.

Амбициите са налице, както и сериозни стъпки в тази посока. Huawei иска да се установи като едно от водещите имена в ИТ индустрията, което няма да е лесно, но това ще провокира още събития и промени в сектора. /vesti.bg