Илиян Василев: Русия вече трудно може да ни уязви, защото за нищо не зависим напълно от нея

  11 Септември 2019, 16:45     1354      0

Снимка: Илиян Василев копирано от: https://debati.bg/ilian-vasilev-rusia-veche-trudno-mozhe-da-ni-uyazvi-zashtoto-za-nishto-ne-zavisim-napalno-ot-neya/

Интересно е, че по шпионската афера в България няма официална реакция от високо политическо равнище от Русия. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ Илиян Василев:

„Забележете нещо: реакцията срещу тези действия на България върви на медийно и относително несилно политическо равнище. До този момент няма реакция на Лавров, няма реакция на Медведев или по-горни равнища. Това за мен означава, че тези действия на българските власти са предварително комуникирани, за да няма ответна реакция от Русия на високо политическо равнище.”
„Аз се съмнявам, че и да искат могат да реагират по начин, по който да ни засегнат, защото вече уязвимостите на България са съвършено други. Няма нещо, при което да зависим на 100%”.

„В Русия много добре съзнават, че не могат да предложат алтернатива на България от членството на ЕС и НАТО, колкото и да заместват материално с идеологично, но това не може да се случи. Българите имат деца – трябва да учат, да разбират гравитацията.  Русия може да дестабилизира тези държави и да ги държи постоянно в стрес, така че, да не могат да реализират пълния обем от възможности, които съответното членство в ЕС и НАТО им дава. Единият от пътищата е като изземва ресурс от тях. Това става. В момента ние плащаме два пъти по-високи цени за газа на „Газпром”, отколкото го има на пазара в Западна Европа. Ние плащаме и вече сме платили 3 млрд. лв. около имагинерната случка „Белене”, с надеждата още да им плащаме. Ние сме напът да платим 1,5 млрд. евро, за да построим един газопровод, който ще се изплаща в годините от транзитните вноски на „Газпром”. Тоест, обслужваме „Газпром” с един проект, в който ние инвестираме – никаква бизнес логика. Като го вземат този ресурс, ние не можем да го вкараме нито в магистрали, нито в развитие, нито в доходи”.debati.bg