Излезе второто класиране за гимназиите

  18 Юли 2019, 18:18     4061      0

Снимка: БГНЕС

Излезе второто класиране за прием след седми клас. Записването е от 19 до 22 юли включително. Това става с оригиналните документи в училищата, където учениците са приети, съобщава Dariknews. Необходим е и оригинал на медицинско свидетелство, ако детето ще учи в професионална паралелка.

Неприетите и незаписаните ученици могат да участват в трето класиране, като подадат ново заявление, отново чрез електронната платформа. В него желанията се пренареждат, но родителите имат право да посочват само паралелките, за които са обявени свободни места, а на 23 юли ще стане ясно къде и колко ще са те.

„Важно е да се знае, че учениците, които са класирани на втория етап, но не се запишат, не запазват местата си. Затова решението на родителите да не запишат децата си след второто класиране е много рисково”, смята Ваня Станчева от Регионалното управление на образованието в София.

Списъците с приетите на третия етап ще бъдат обявени на 29 юли, а записването ще е до 31 юли.

На малките матури са се явили над 55 000 деца.

Форматът на изпита тази година е различен. Резултатите са категорични, децата са по-добри в четенето и писането, отколкото в смятането. По български средният резултат е между добър 4 и мн. добър 5. По математика децата са събрали едва 1/3 от възможните точки или среден 3.

Обичайно София държи челната позиция и по двата предмета. Сред първите три града се подрежда и Смолян. Статистиката показва интересни разлики, малките перничани например са на трето място по български, но далеч назад в класацията по математика. На обратния полюс са ямболии, който предпочитат смятането за сметка на писането.

През тази година математическите гимназии в страната си остават най-добрите училища. Десетте гимназии с най-висок резултат и по двата предмета са основно тези, в които се изучават точните науки.

Учениците могат да избират от 2500 професионални и профилирани паралелки. Като всяка една има отделен код, с който се вписва в списъка с желания.

Статистиката показва още, че 141 деца в страната са отговорили вярно на всички въпроси по математика. По български максимален брой точки имат само 16 ученици.

Догодина в изпитната програма по литература ще влиза съдържанието за 6 и 7 клас. vesti.bg