Липса на кворум осуети отмяната на машинното гласуване

  12 Юли 2019, 11:16     4851      0

Снимка: БГНЕС

Парламентът не събра кворум за днешното заседание, в което първа точка бе обсъждането на промените в изборния кодекс. С тях се предлага да отпадне машинното гласуване на местни и парламентарни избори и да остане само за президентските и европейските. 

След два неуспешни опита за регистрация председателят Цвета Караянчева коментира, че БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в залата. При третия опит се регистрираха 120 народни представители, при необходими 121.

Макар заседанието да пропадна, Караянчева призова депутатите да изчакат в залата, тъй като днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от 7-то Велико Народно събрание. "Това е най-дълго прилаганият основен закон у нас след Търновската конституция, основният закон от 1991 г., отразил извършените у нас дълбоки обществено-политически промени, който утвърди демокрацията и стана фундамент за изграждането на днешната ни държава. За съжаление, днес не сме пример за подражание. Честит празник!", каза председателят.

Сутринта пред входа на Народното събрание протестиращи от партия "Волт" раздаваха листовки на депутатите с призив да не подкрепят отпадането на машинното гласуване. 

Предложението машинното гласуване да отпадне бе внесено от депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля. offnews.bg