Меркел е била на косъм от разбиване, разследват саботаж

  30 Ноември 2018, 16:58     5355      0

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските власти не изключват възможността техническият дефект в правителствения самолет, с който канцлерът Ангела Меркел трябваше да отпътува за срещата на Г-20 в Аржентина, да е предизвикан умишлено.

В тази връзка се разследва за "криминален фон" на инцидента, като именно това е и първоначалната версия на разследващите. "Ди Велт" отбелязва, че посоченият технически проблем на машината се смята за "изключително необичаен" и аварията ще бъде "разследвана във всички посоки". 

Инцидентът стана снощи, след като правителственият самолет излетя от Берлин. Над Холандия обаче и бил забелязан "безпрецедентен срив на комуникациите", заради което се наложи той да се върне и да кацне принудително в Кьолн. Резервоарите са били пълни, заради което летищните власти мобилизираха куп пожарни машини, които да посрещнат самолета на пистата.

Към настоящия момент е ясно, че след кацането уплашената Ангела Меркел е разговаряла с министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Експерти определят техническия дефект като изключително сериозен и опасен. Според тях машината е приземена успешно единствено заради уменията на пилота./kanal3.bg