Над 26 на сто повече са туристите от Хърватия, посетили България през 2017 г.

  12 Февруари 2018, 15:21     866      0

Снимка: БТА

Министърът на туризма Николина Ангелкова е имала работна среща с Гари Цапели, министър на туризма на Хърватия, съобщиха от министерството. Двамата са разговаряли в рамките на срещата на високо ниво на министрите на туризма на страните членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж" в София.

      Министър Цапели е приветствал усилията на Министерството на туризма да направи българските туристически продукти разпознаваеми на световния пазар. Той е изказал задоволство от създаването на самостоятелно Министерство на туризма в България, което е оценка за важността на отрасъла в страната, и е заявил готовността си за двустранно сътрудничество.
      Министър Ангелкова е представила пред хърватския си колега положителните данни за туризма в България. Бележим ръст от над 26 на сто на туристите от Хърватия, посетили България през 2017 г. 23 хил. хърватски туристи са избрали страната ни за своята ваканция. Така Хърватия се нарежда на тридесет и пето място сред най-големите входящи дестинации у нас, е отбелязала министър Ангелкова.
      Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е възможност, която ни дава шанс да се подчертае ролята на туризма като устойчив фактор за икономически растеж и като мост между хората, държавите и културите. Европредседателството е чудесна възможност да популяризираме страната си като туристическа дестинация за четири сезона, е заявила българският министър. Планират се опознавателни турове във всички страни от Западните Балкани през втората половина на 2018 г., е посочила още тя и е допълнила, че се очаква да бъдат представени  в Хърватия възможностите за морски, културно-исторически, балнео- и СПА туризъм в България.
          Двамата министри са обсъдили и потенциала за развитие у нас на филмовия туризъм, както и възможността за засилване на авиолиниите към далечни дестинации, която да допринесе за насърчаване на туристическия обмен между страните. Ангелкова и Цапели са заявили, че туризмът е общ продукт и за него е важно сътрудничеството между държавните институции, частните организации и местните общности.
Източник:БТА