Четвъртък, 13 Авг 2020
           
Новини

Журналистката Соня Колтуклиева стигна до болница заради некадърни зъболекари

  26.06.2020 10:52  
Журналистката Соня Колтуклиева стигна до болница заради некадърни зъболекари

Известната журналистка Соня Колтуклиева стигна до болница заради некадърни зъболекари, научи ABCnews.bg. "Докато гордите собственици на прочута дентална клиника си пият кафето, аз чакам в болницата да ме сложат на системи, за да лекуват последиците от тяхното “лечение”. Вливанията ще продължат няколко дни, така че ще изкарам рождения си ден в МБАЛ “Света София”, каза Колтуклиева. Самата тя засега не съобщава коя е дисталната клиника и дали ще ги съди.


Преди ден Соня се оплака в профила си в социалната мрежа, че е пострадала жестоко след посещението си в лъскава стоматологична клиника. Потърпевшата пациентка е посетила клиниката за направата на фасети, но резултатът бил крайно неприятен и болезнен. В крайна сметка, чрез разказа си, тя предупреждава да не се доверяваме сляпо на прехвалени специалисти. Ето какво написа тя:


Не бързайте да се хвалите от зъболекар, рано или късно ще ви разочарова. Това е правилото, другото е изключение. Знам за какво говоря.


Колкото по-лъскава е клиниката, колкото са по-любезни собствениците, толкова по-внимателни и подозрителни трябва да бъдете!


Има зъболекари, които са като наркодилъри - едни напевни, едни чуруликащи, едни разтапящи се от любезност - раздават се подаръци, правят се отстъпки от цената, докато ви “зарибят”...После ви заливат с порой от обяснения, които не ви вършат никаква работа. Но няма връщане назад.

Тръгнах да си правя фасети на долните зъби ( понеже ми обясниха, че така ще се запазят зъбите и ще бъде “по-естетично”!) в клиника, в която си бях чистила зъбите и бях останала много доволна. И сторих огромна грешка.


1. Никой не ми обясни, че след упойката боли неистово - устата, главата и ...кръста, превих се, вдигнах кръвно (173:98); понеже съм с ниско кръвно и не съм вдигала повече от 139, пих Calms и едва-едва отидох при д-р Кьолеан, който ме познава и веднага прецени, че това е предизвикано от нещо, не е в резултат от заболяване - пък и предният ден в МБАЛ “Св.София” ми правиха пълни изследвания - всичко ми е наред. Като му казах за зъболечението, той ми обясни, че са ми се възпалили нервни окончания от силната болка.


2. Споделих на анестезиолога в клиниката, че предният ден ( не бяха минали и 24 часа ) са ми правили изследвания под пълна упойка. Попита ме как съм се чувствала след това - отговорих “добре, само дето спах до тази сутрин” и това беше достатъчно за него да ме тъпчат със седативи 4 часа.
Известен лекар ме посъветва по този повод да се оплача в Етичната комисия на Българския лекарски съюз.

3. Дадоха ми лист с изисквания за кръвни изследвания, но не ми го поискаха преди манипулациите.


4. Изпратиха ми малко преди полунощ “лечебен план”, в който има няколко кратки изречения и много пари. Няма обяснения кое за какво е, за какви материали става въпрос...никакви детайли. Срещу сумата, която предоставих авансово, получих касова бележка без описание на услугите и цените - от НАП ми обясниха, че това е нарушение.


5. Никой не ми разказа през какви етапи ще премина: временни зъби, ужасно неудобни, ще трябва да ходя да ги полират, после да ги заменят с лабораторни, накрая - с “истинските”; не можеш да се храниш; говориш завалено ( от 24-ти юни до 3 юли)... За болката никога не се споменава, защото тя идва, когато се прибереш у дома и започнеш да гълташ аулин...


Патила съм от зъболекари в България в миналото, но си мислех, че сега е различно.

Имало глава да пати!


При подобна манипулация в Израел, ми пилиха горните зъби с местна упойка; всичко мина нормално, след цял ден манипулации отидохме на вечеря и изкарахме до полунощ. Нямах никаква болка!


...Разказвам ви всичко това, за да бъдете внимателни. Както казват италианците: човек - предупреден, наполовина е спасен".