Четвъртък, 13 Авг 2020
           
Новини

Столичани в повече: Уседналост за детските градини от септември

  30.06.2020 12:40  
Столичани в повече: Уседналост за детските градини от септември

Нови правила за прием в детските градини в София влизат в сила наесен.

Решението да се въведе уседналост и за детските заведения - както е за първи клас, беше гласувано от Столичния общински съвет още през февруари миналата година, но ще започне да действа от септември. Той няма да важи за самостоятелните ясли, а само за детските градини с яслени групи.   

Бонуси за постоянен или настоящ адрес в София и в административния район на детската градина ще се дават само, ако регистрацията е от поне година. За адрес в района на градината от поне 2 години ще се дават 3 точки, за регистрация между 1 и 2 години преди записването - 2 точки. За адрес в София от повече от две години бонусът ще е 2 точки, а за такъв между 1 и 2 години - 1 точка. Така максимумът точки по този критерий ще е 5 точки и ще се дава на родители, които имат адресна регистрация в района на градината от над 2 години. 

Сега се обсъжда промяна, която да увеличи срокът от 2 на 3 години за предимство при приемът на хлапетата. Решението ще стане ясно до края на август. 

 

На практика новите правила облагодетелстват родените в София родители или тези, които са дошли по отдавна в столицата. Затруднява обаче младите семейства, станали столичани отскоро. 

Не е нормално да живееш до оградата на детската градина и някой от другия край на София да вземе мястото на  детето ти, обясни зам.-кметът по образование Тодор Чобанов по бТВ. offnews.bg