Събота, 26 Сеп 2020
           
Коментари

Нова прогноза: 500 заразени дневно ще са проблем за здравната система

  12.08.2020 09:59  
Нова прогноза: 500 заразени дневно ще са проблем за здравната система

Mатематикът проф. Николай Витанов, който прави математическите прогнози за развитието на епидемията от коронавирус към националния оперативен щаб, ревизира прогнозата си за това колко нови заразени дневно биха затруднили здравната система.

"Взеха се мерки и сега системата може да издържи някое време при 500 нови случая на ден, но не много дълго време", каза Витанов в сутрешния блок на БНТ. В средата на юни той прогнозира, че 300 заразени дневно ще са непосилни за здравната система, а скоро след това новите случаи на коронавирус започнаха да растат и в някои дни надхвърляха това число. "Основният проблем са не леглата, легла винаги ще се намерят, а кадрите", изтъкна днес Витанов.

"Ако изведнъж броят на случаите рязко се увеличи и хората, които имат нужда от лечение в интензивно отделение, станат 150-200, тогава вече може да възникне проблем", каза още той.

По думите му в момента епидемията много бавно се свива, а броят на хората, които са се срещнали с коранавируса в България, е около 110 хиляди и расте бавно. 

Математикът отново коментира четирите възможни сценария за развитието на епидемията, пресметнати и въз основа на дела от хората, които спазват мерките. Очакванията му са в края на август заразените с коронавирус да са около 16 хиляди и повече, като посочи, че неговата задача е да не задава прогнози с абсолютна точност.

"Според мен в септември месец, към средата, броят на заразените ще надхвърли 20 хиляди", каза още Витанов.

dnevnik.bg