Събота, 26 Сеп 2020
           
Новини

Иззеха 268 антики от офиса на Божков

  12.08.2020 15:42  
Иззеха 268 антики от офиса на Божков

Продължават действията по разследването в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД на ул. "Московска" №43.   В хода на извършените от 3 до 5 август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса, в т.ч. гараж и абонатна станция, са иззети нови 268 антики. Така общият им брой достигна 6332 предмета.

Припомняме, че на 6-ти юли бяха иззети още предмети от офисите на Божков.  На 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.  На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.  На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.  Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.  На 3 август бяха иззети 175 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.