Вторник, 09 Мар 2021
           
Политика

Борисов: България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия

  19.01.2021 16:24  
Борисов: България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия

Страната ни става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на официалната церемония по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, която се проведе онлайн. 

В рамките на церемонията приветствия по случай членството на България в АЯЕ направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд.

"България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво, и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", добави премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

"Поздравления за всички, които направиха възможна тази историческа стъпка, но най-вече за министър-председателя Бойко Борисов и за екипа на Агенцията за ядрена енергия", каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

"Днес е много важен ден не само за България и цялото семейство на АЯЕ, но също и за ОИСР. Това е плод на нашите постоянни усилия да направим организацията по-глобална, по-приобщаваща", добави Гурия.

Генералният секретар на ОИСР е изтъкнал, че България е активен участник в глобалната сцена на ядрената енергия.

"Присъединяването към Агенцията потвърждава значителните усилия на България да прилага най-високи стандарти в политиките и програмите за ядрена енергия. Това потвърждава, че Вие споделяте ценностите на членството в Агенцията, отговаряйки на нарастващите енергийни нужди, като същевременно гарантирате сигурност и безопасност в разрешаването на проблема с измененията на климата", е изтъкнал още генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Той бе категоричен, че членството на България в АЯЕ е от полза за всички страни и Агенцията ще се възползва от богатия опит на България, като същевременно страната ни ще може да получи допълнителни идеи от дейностите на Агенцията и огромната мрежа от международни специалисти.

"След приемането на България в чакалнята на еврозоната, в европейския банков съюз, днес имаме също повод за оценка и празник", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов е благодарил за приятелството на ОИСР, за тяхната експертност и добронамереност към България и е посочил, че днешното събитие е и точна оценка за огромната свършена работа.

"Приемането на България като пълноправен член на АЯЕ към ОИСР е безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската енергетика, като се прилагат най-високи стандарти за безопасност", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на онлайн церемонията.

По думите й, изпълнението на целите на Европейския съюз за беземисионно производство на енергия към 2050 година е неизпълнимо без участието и на ядрената енергия.

"България е готова да даде своя принос в съвместната работа с Агенцията за ядрена енергия", категорична е била Петкова.

Генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд също поздрави България за присъединяването й към Агенцията и изрази очакване за съвместна работа по широк кръг от въпроси, се посочва в съобщението.

Премиерът Бойко Борисов се срещна и с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Министър-председателят е поздравил екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години", отбеляза премиерът Борисов.

Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. е започнала работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", да се използва за нова мощност на "Козлодуй", е било отбелязано в хода на срещата на министър-председателя.

За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене", ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

"Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", заяви Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентноспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка. vesti.bg