Сряда, 08 Май 2024
           
Новини

Размерът на втората пенсия да се определя от смъртността, предлага ГЕРБ

   
Размерът на втората пенсия да се определя от смъртността, предлага ГЕРБ

Размерът на допълнителната пожизнена пенсия за старост да се определя от таблицата за смъртност и средната продължителност на предстоящия живот според Националния статистически институт. Това предлагат от ГЕРБ с внесените си предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщава БНР.

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди внесе предложение за отпадане на възможността допълнителната пожизнена пенсия да се получава една година като основна пенсия.

Срокът за предложения между двете четения на законопроекта изтича днес.

 мотивите си от ГЕРБ посочват, че по действащия закон и по предложенията на социалното министерство за изчисляване на пенсиите се използват т.нар. биометрични таблици, които се използват от пенсионноосигурителните дружества и не са публични.

По тази причина се предлага при изчисляване на пенсиите да се използва таблицата на НСИ за смъртност и средна продължителност на предстоящия живот, която е официалният източник на такава информация.

Трябва да се прецизират разпоредбите относно кръга на наследниците и техните права, смятат вносителите.

Проектът предвижда да се уеднакви моментът на придобиване на право на пенсия за стаж и възраст от НОИ и на допълнителна пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система.

Преди това от БСП също внесоха предложения за промени, сред които е хората да могат да прехвърлят средствата си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване преди пенсионирането си.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати