Понеделник, 19 Апр 2021
           
Свят

Байдън предостави статут за временна защита на десетки хиляди венецуелци в САЩ

  09.03.2021 10:38  
Байдън предостави статут за временна защита на десетки хиляди венецуелци в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън предостави статут за временна защита на десетки хиляди венецуелци, намиращи се в САЩ, предадоха световните агенции.

Този статут предпазва от експулсиране и дава право на работа. Той би могъл да обхване над 300 000 венецуелци, намиращи се в страната. Решението бе предизборно обещание на демократа Байдън, който критикуваше поведението на Доналд Тръмп по този въпрос.

Тази специална защита обаче ще се прилага спрямо венецуелците, които са били на територията на САЩ към 8 март 2021 г. Ако венецуелци пристигнат в САЩ днес или утре, то те няма да могат да се ползват с този статут на временна защита.

Въпреки твърдата си линия спрямо венецуелския президент Николас Мадуро републиканецът Доналд Тръмп винаги е отказвала да даде статут за временна защита на венецуелците в САЩ заради антиимиграционната си политика. Подобно на Тръмп Байдън също смята опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и не признава Мадуро за законен държавен глава на тази страна. dariknews.bg