Понеделник, 19 Апр 2021
           
Новини

Учени: Ваксината Pfizer/BioNTech неутрализира бразилския вариант

  09.03.2021 10:44  
Учени: Ваксината Pfizer/BioNTech неутрализира бразилския вариант
  BGNES

Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer Inc и BioNTech SE успя да неутрализира нов вариант на коронавирус, разпространяващ се бързо в Бразилия, сочи лабораторно проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Кръвта от хора, които са били ваксинирани, неутрализира инженерна версия на вируса, която съдържа същите мутации в шиповата част на силно заразния вариант P.1, идентифициран за първи път в Бразилия. Изследването е проведено от учени от двете компании и от медицинският факултет на Тексаския университет.

Учените твърдят, че неутрализиращата способност е почти еквивалентна на ефекта на ваксината върху предишната по-малко заразна версия на вируса от миналата година.

Шипът, с чиято помощ вирусът прониква в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.

В публикувани по-рано проучвания Pfizer установи, че неговата ваксина неутрализира други по-заразни варианти, идентифицирани за първи път в Обединеното кралство и Южна Африка, въпреки че южноафриканският вариант може да намали защитните антитела, предизвикани от ваксината.

От Рfizer заявиха, че вярват, че е много вероятно сегашната ваксина да предпазва от южноафриканския вариант. Производителят на лекарства обаче планира да тества трета бустер доза от тяхната ваксина, както и версия, преработена специално за борба с този вариант, за да разбере по-добре имунния отговор. /БГНЕС