Понеделник, 19 Апр 2021
           
Свят

Африм Гаши: „Мини-Шенген” е много малка идея, тя не може да измести ЕС

  09.03.2021 11:46  
Африм Гаши: „Мини-Шенген” е много малка идея, тя не може да измести ЕС

И за македонците, и за албанците не е здравословно да има силен съюз между РС Македония и Сърбия и лоши отношения с България. Предлаганият от Белград „Мини-Шенген” е много малка идея, която не може да се сравнява с процеса на евроинтеграция. За РС Македония е от стратегически интерес да се свържат Черно и Адриатическо море и да развива икономически и културни отношения с България. За нас е важна хоризонталната ос, а на вертикалната – Белград-Атина.

Това се казва в анализ на Африм Гаши, лидер на партия „Алтернатива“, направен специално за БГНЕС. 

Бих искал да се върнем за малко към парламентарните избори през 2020 г., от които произлезе ново мнозинство, което обаче беше много крехко. Вие знаете, че тези избори бяха много манипулирани, а изборните резултати не бяха приети, особено от албанската опозиция и последваха протести. Ние като коалиция подадохме 70 жалби, но нито една от тях не беше уважена. И когато имате подобен изборен процес, който е манипулиран и ненадежден, след това е нормално да последва политическа криза. Но и най-големите песимисти не очакваха, това правителство ще бъде сформирано толкова зле.

Нека се върнем към най-актуалните събития – случая „Монструм”. Това е най-тежкият съдебен процес досега в нашата държава. Преди дни чухме и окончателната присъда. Трима от обвинените са осъдени на доживотен затвор. Нормално беше семействата на осъдените да организират тези протести и към тях се присъединиха много албанци. За съжаление, имаше и инциденти. Този процес беше крайно политизиран, започвайки от 2012 г., когато тогавашният министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска обяви на пресконференция, че са заловени ислямски терористи. От друга страна, тогавашният лидер на опозицията и сегашен премиер заяви, че тези хора са невинни. И когато имате такъв нагласен политически процес, както смятат албанците и много граждани, който е крайно политизиран, е съвсем нормално да се изгуби доверието във всички правосъдни институции.

През тези дни се разигра и театърът с бягството и намирането на бившия директор на УБК Сашо Миялков. Това беше събитие, което предизвика малко политическо земетресение в държавата ни. Държавата се опита да представи това като бягство, като задържане, но това засили още повече недоверието във властта и затвърди убеждението, че сегашното правителство е в тясна връзка с бившия шеф на УБК Сашо Миялков.

За съжаление, нашата страна се справя най-зле с пандемията от коронавирус. В допълнение имаме и блокада на процеса на евроинтеграция и проблема с икономиката и ръста на безработица.

Защо твърдя, че се справяме най-зле с пандемията? Сред първите сме в Европа по брой на смъртни случаи и почти последни в процеса на набавяне на ваксини. Наистина е неприемливо държава, която иска да бъде част от ЕС, да се справя толкова зле с пандемията.