Сряда, 08 Май 2024
           
Бизнес

Собственикът на Vivacom обмисля да изключи Huawei от мрежата си

   
Собственикът на Vivacom обмисля да изключи Huawei от мрежата си

Балканската телекомуникационна и медийна компания United Group, която официално придоби българския телеком Vivacom миналото лято, обмисля да премахне част или цялото оборудване на Huawei от своята мобилна мрежа, предава Reuters. Към момента технологиите на китайския доставчик доминират в инфраструктурата на оператори от групата, но сега, изглежда, се мисли за алтернативни такива в опита да се отговори на американските призиви, пише изданието.

Европейските правителства засилиха контрола върху китайското 5G оборудване на фона на натиска от Вашингтон. Управляващите в САЩ твърдят, че Пекин може да използва вратички в технологиите на Huawei, за да извършва шпионаж. 

Китайският гигант отрича оборудването му да представлява риск за националната сигурност. 

United Group, собственост на частната инвестиционна компания BC Partners, оперира в няколко страни – България, Хърватия, Словения, Гърция и Сърбия. Тя предоставя редица услуги, включително мобилна, кабелна телевизия, широколентов интернет и фиксирана телефония. Компанията навлезе уверено на регионалния пазар с придобивания, сред които и това на Българската телекомуникационна компания (БТК), оперираща под търговския бранд Vivacom. 

Много мобилни оператори в Източна и Югоизточна Европа, към които се насочи United Group, традиционно използват съоръжения на Huawei за изграждането на своите мрежи, тъй като те са по-евтини от тези на Nokia и Ericsson.

Мисля, че постепенното и премерено преминаване към нещо, което е одобрено от САЩ, е правилният подход, и това е този, който обмисляме“, каза председателят на United Group Никос Статопулос пред Reuters.

Прехвърлянето на мобилно мрежово оборудване от един доставчик към друг обикновено отнема време и струва много пари.

„Не можем да игнорираме техните желания, но в идеалния свят трябва да получим и финансова помощ (от правителствата) за преминаване към нова инфраструктура, тъй като това ще ни струва милиони долари“, коментира Статопулос, който е и партньор в BC Partners.

Въпреки проблемите си Huawei успя да запази лидерската си позиция с 31% пазарен дял от глобалните приходи от телекомуникационно оборудване през 2020 г., според данните на анализаторската компания Dell’Oro.

През последните години имахме добро сътрудничество с United Group и се надяваме да го продължим през следващите години“, заяви говорител на Huawei. economic.bg


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати