Сряда, 26 Яну 2022
           
Бизнес

Mащабен графит по проект на 'Зелени Балкани' ще бъде изрисуван на EVN сграда в Пловдив

  07.04.2021 12:32  
Mащабен графит по проект на \'Зелени Балкани\' ще бъде изрисуван на EVN сграда в Пловдив

Графитът с размери 15 / 7 м. ще представи символа на природозащитата в България – брадат лешояд

Oт 5 април 2021 г. стартира изобразяването на първия мащабен графит в Пловдив по проект "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС. Предвижда се да бъде изобразен брадат лешояд, който е символът на българската природозащита. Мястото на графита е външна фасада на сграда на EVN с адрес бул. „Васил Левски“ 236 в Пловдив, в непосредствена близост до входа на ТЕЦ Пловдив Север.

По този начин Пловдив се нарежда сред градовете в България, в които ще се изрисуват емблематични видове от европейско природозащитно значение.

Изобразителните дейности ще се извършват от художници от студио „140 идеи“ - едни от известните графити-артисти в България. Графитът ще е с размери 15 / 7  метра. Очаква се срокът за изпълнението да продължи около седмица. Дружеството е осигурило необходимите технически средства за спазване нормите на безопасност.

По същите дейности до момента EVN съдейства  на художниците от студио „140 идеи”  за изобразяването на графит на белошипа ветрушка на фасадата на училище в Свиленград.

Любопитни факти за брадатия лешояд:

Брадатият лешояд (Gypaetus barbatus) е едра граблива птица, която поради редица заплахи е изчезнала от България в средата на 80-те години. Въпреки това редица природозащитни организации в България изпълняват дългогодишни планове и проекти за връщането на вида в страната. Той е обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000.
Брадатият лешояд е най-едрият лешояд в Европа. Неговите размери са внушителни – размахът на крилете достига до 2,8 m, а теглото му до 8 kg.
Брадатият лешояд се счита за символа на българската природозащита – неговият силует се поставя на всяка защитена територия и дърво в страната.
Всички лешояди са обединени под прозвището „санитари на дивата природата”, защото се хранят с умрели животни, а брадатият лешояд – и с кости. Така тези птици пазят животните и хората от разпространение на болести и зарази.

EVN България подпомага усилията на „Зелени Балкани“ за завръщането на вида в страната, като изпълнява проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи от електроразпределителната мрежа.

Съвместните дейности на EVN и „Зелени Балкани“ следват дългогодишното сътрудничество между двете организации в дейности за защита на околната среда.

 


Анкета

Трябва ли да има мерки заради Омикрон?


Резултати