Петък, 14 Май 2021
           
Политика

Парламентът отново вика Борисов, ГЕРБ скандират 'Мутри, вън!'

  16.04.2021 18:55  
Парламентът отново вика Борисов, ГЕРБ скандират \'Мутри, вън!\'
  news.bg

Народните представители решиха премиерът Бойко Борисов да се яви на задължително изслушване в парламента на 21 април по повод Националния план за възстановяване и устойчивост. Това решиха депутатите след почивката, в която излязоха.

Предложението направи преди почивката Мая Манолова, 135 депутати гласуваха "за", а 70 от ГЕРБ бяха против. Депутатът Христо Гаджев предложи прегласуване - след него вотът бе 142 "за", а 70 от ГЕРБ "въздържали се". Цвета Караянчева поиска да изрази отрицателен вот и поиска да бъде изслушан вицепремиерът Томислав Дончев. Председателстващият заседанието обаче Татяна Дончева отказа с аргумента, че думата ще му бъде дадена, но не сега.

Това доведе до напрежение в залата, а депутатите на ГЕРБ почти половин час скандираха "Мутри вън!" и удряха по банките, като по този начин заглушиха и на практика не дадоха думата на министъра на финансите Кирил Ананиев.

"В случай е гласуван дневен ред, така че ние сме по точка в дневен ред. Моля ви, процедура се дава, когато има процедура. Моля ви прочетете си дефиницията за процедура. Заповядайте, г-н министър Ананиев. Започнете да си говорите", каза Татяна Дончева. Димитър Главчев взе думата, за да се обърне към Татяна Дончева, че процедура се дава по всяка време. Кирил Ананиев не успя да вземе думата в продължение на 15-ина минути, стоейки встрани до трибуната, тъй като депутатите на ГЕРБ не спираха скандиранията. На няколко пъти "Мутри вън!" преминаваше в "Таня вън!" - явно с препратка към председателстващия Татяна Дончева.

Най-накрая Кирил Ананиев се изнесе от залата и помаха на депутатите.

Татяна Дончева прекъсна заседанието и свика председателски съвет.

Преди скандала проф. Румен Гечев от БСП разясни защо се искат отговори: "Равнището на фискалния резерв е ключов макроикономически показател за състоянието и бъдещето на България, особено в тези извънредни условия. Ние сме много загрижени от изтеклата информация на БНБ и Министерство на финансите, че фискалният резерв се движи към критичните равнища от малко над 4.5 млрд.лв. То е около 5.7 млрд.лв - затова искаме да разберем от министъра на финансите към 31 март тази година какво е състоянието му".

По-късно депутатите гласуваха отлагане на оставката на премиера Бойко Борисов и на заместник-министър на финансите Кирил Ананиев. То бе отложено за 21 април. Предложението направи Виктория Василева от "Има такъв народ", като "за" него гласуваха 143 народни представители, без "въздържали се" и без "против". Депутатите избират в момента председатели, зам.-председатели и членовете на Комисията по здравеопазване и Комисията по правни въпроси. news.bg