Сряда, 23 Юни 2021
           
Свят

Франция става първата в ЕС, която тества дигитален коронавирусен сертификат за пътуване

  20.04.2021 18:40  
Франция става първата в ЕС, която тества дигитален коронавирусен сертификат за пътуване

Франция става първата държава-членка на ЕС, която започва да тества дигитален коронавирусен сертификат за пътуване като част от общоевропейската схема, която Брюксел се надява да позволи на хората да пътуват по-свободно в рамките на блока до лятото.

Приложението TousAntiCovid, част от програмата за проследяване на контакти в страната, е предназначено да съхранява отрицателни резултати от тест за Covid-19 на мобилните телефони на пътуващите и се изпробва при полети до Корсика и отвъдморски департаменти от тази седмица, съобщава „Гардиън“.

Процесът ще бъде разширен от 29 април така, че да включва сертификати за ваксинация, казаха официални служители пред „Льо Монд“, а системата в крайна сметка трябва да бъде приета за публични събития като концерти, фестивали и търговски панаири, но не и за барове и ресторанти.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс заяви миналата седмица, че очаква „цифровият зелен сертификат“ на ЕС да заработи до 21 юни. Сертификатът е спешен приоритет за държавите от Южна Европа, чиито икономики са разрушени от пандемията.

Схемата умишлено не е наречена „ваксинационен паспорт“, за да се избегне дискриминация на хора, които все още не са се ваксинирали. Брюксел подчерта, че макар да улеснява пътуването, той не трябва да се превръща в предпоставка за свободно движение.

Сертификатът трябва да означава, че пътниците няма да се нуждаят от карантина и трябва да им позволи да съхраняват на телефоните си доказателства, че са били ваксинирани, наскоро са тествани отрицателно или имат антитела след възстановяване от Covid-19.

Във Франция хората с тест за коронавирус от днес ще получават текстово съобщение или имейл, което им дава достъп до държавно заверен онлайн документ, който може да бъде изтеглен и отпечатан или съхранен в приложението TousAntiCovid. Същото ще важи и за ваксинираните от следващата седмица, като пълната база данни от минали тестове и ваксинации е отворена за изтегляне от всички от средата на май. Резултатите от теста за антитела трябва да бъдат включени на по-късен етап.

Приложението ще генерира защитен QR код, съдържащ набор от информация като името на пътуващия, датата и вида на техния тест или ваксина, както и подробности за съответния лекар или лаборатория, като всички те могат да бъдат проверени в национална база данни.

Няколко държави-членки на ЕС разработват подобни системи, което води до опасения за това колко добре ще работят заедно. Страните предупредиха по-рано този месец, че схемата трябва да зачита законите за защита на данните и „да има подходящо правно основание“ във всяка държава-членка.

Миналата седмица Дания започна да изпробва своите Coronapas, достъпни за хора, които са били ваксинирани или с положителен тест преди 2 до 12 седмици или отрицателен през последните 72 часа. /БГНЕС