Сряда, 23 Юни 2021
           
Новини

РЗИ поискала от личните лекари в София сами да си организират доставката на ваксините

  29.04.2021 18:15  
РЗИ поискала от личните лекари в София сами да си организират доставката на ваксините
  news.bg

Още на 11 март след множество сигнали от общопрактикуващите лекари се написа едно писмо от столична колегия до министъра на здравеопазването, в което ние предлагаме и молим да се създаде график за начина, по който личните лекари ще ваксинират пациентите си. До този момент ние нямаме отговор, а проблемът тлее от февруари. Това обясни за News.bg д-р Гeoрги Миндoв, прeдceдaтeл нa Cдружeниeтo нa coфийcкитe oбщoпрaктикувaщи лeкaри и зaмecтник-прeдceдaтeл нa Cтoличнaтa кoлeгия нa Бългaрcкия лeкaрcки cъюз във връзка с разигралия се бой за ваксини пред РЗИ.

Особено в София няма никакъв график и организация. На въпрос какъв е неговият контра аргумент по отношение на изказване на д-р Ирина Гайтаневска, която твърди, че график за общопрактикуващите лекари има, Миндов заяви, че Гайтаневска лъже. Той поясни, че тя лъже и затова, че близо 900 са личните лекари и кабинети, в които в момента се извършват ваксинации. Ние сме 771 общопрактикуващи лекари, а не 900. И реално по-малко от половината от тях са получили мейли от МЗ, че ще има ваксиниране. В този мейл имаше само час без никаква друга информация. Нямаше нито място, нито нищо. Основният проблем е, че ние сами трябва да се организираме.

И накрая вместо ваксина получаваме бой. Това е нарушение на закона на човешките права. Чашата преля, когато дойде един господин от ВМА с костюм и пререди лични лекари. С какво нашите пациенти са по-лоши от тези на ВМА? Тук някой пречи и цели ние да не ваксинираме, а да го правят други и някой е решил да прибере едни пари. И това са тези, които ни докараха до това отношение към лекарите и лечебните заведения.

Снимка 528759

Източник: Национално сдружение на общопрактикуващи лекари

Миндов е притеснен, че допълнително много общопрактикуващи лекари ще се откажат да ваксинират заради случилото се и доста хора ще останат без ваксина. "Ние получаваме по 1000 лева и бой от РЗИ, ами не мерси, не им искаме тези пари."

Миндов допълни, че вчера се е провела неформална среща между РЗИ и Cдружeниeтo нa coфийcкитe oбщoпрaктикувaщи лекари. От РЗИ са им предложили да си наемат частна фирма, на която да платят за транспорта. Ние нямаме проблем с това, стига да не се подлагаме повече на това унижение. Шеговито Миндов заяви, че въпреки всичко ще продължават да обичат РЗИ "на инат". В заключение той допълни, че те ще вземат решение до края на седмицата. news.bg