Сряда, 27 Oct 2021
           
Бизнес

Антикорупционният фонд е сезирал Европейската прокуратура за купени от Китай маски и лекарства

  24.09.2021 12:18  
Антикорупционният фонд е сезирал Европейската прокуратура за купени от Китай маски и лекарства

Антикорупционният фонд (АКФ) е подал сигнал до Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарства, купени от Министерство на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020, съобщи организацията. Преди това на два пъти през 2020 и 2021 фондът сезира българската прокуратура, но в първия случай преписката по случая е прекратена, а във втория до момента липсват каквито и да било действия.

За пръв път фондът се обръща към институциите за проблем с китайските маски и лекарствени средства още през септември 2020, когато публикува разследването "Маската невъзможна". От него се разбира, че бившият здравен министър Кирил Ананиев е раздал маски RYZUR на стойност 1.6 млн. евро на медици и здравни работници на първа линия, като се е обосновал с извършен тест за надеждност. Тестът обаче е бил извършен в лаборатория, която няма нужната акредитация да прави такива тестове, и е бил върху една-единствена маска - която дори не е била от същия вид като внесените по договора с китайската държава.

През март 2021 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) прекрати образуваната по сигнала преписка за вноса на китайски маски, без изобщо да разгледа подробната документация, приложена към сигнала на фонда, която категорично показва, че на поръчаните и раздадени медицински маски не са извършени никакви тестове за качество, въпреки множеството медийни и научни публикации за компрометираното им качество.

Мотивите на прокуратурата тогава са, че в рамките на предварителната проверка е отправила предложение към здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите. В отговор Ананиев заявил, че е извършил именно това, което за ВАП е достатъчно основание преписката да се прекрати.

В началото на юли 2021 г. фондът подава сигнал до Софийска градска прокуратура и за нередностите при купуването от Министерство на здравеопазването от Китай на два лекарствени продукта (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и Azithromycin Dispersible Tablets 250 mg.) за лечение на COVID-19 на обща стойност над 629 хил. щатски долара. В сигнала на фонда тогава се посочва, че е проблемно купуването на лекарствата без договори, без придружаваща лекарствата документация и без възможност за идентифициране на производителите, както и последващото им, противоречащо на закона, разпределение към болничните заведения в страната.

Прокуратурата през август препраща сигнала по компетентност до Специализираната прокуратура, но до момента няма информация тя да е предприела каквито и да е действия, посочват днес от фонда.

В края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също сигнализира прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август Кацаров съобщи, че прокуратурата е предала сигнала му на Европейската прокуратура.

"От това съобщение става ясно, че българската прокуратура е преценила, че въпросът дали министърът на здравеопазването е нарушил закона, сключвайки неизгодни договори с Китай, е извън нейната компетентност, заявява София Желева, правен експерт на Антикорупционния фонд.

Това е и причината фондът да събере цялата документация по случая и да я предостави на Европейската прокуратура. Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. "Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани - медици и пациенти", обясняват от фонда.

"Казусът е от особена важност - става дума за това дали българските власти са направили всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще", заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Сигналът на АКФ до Европейската прокуратурата за китайските маски можете да видите тук. Мотивите на ВАП можете да прочетете тук. Двете части на видеото "Маската невъзможна" можете да видите тук и тук.