Сряда, 27 Oct 2021
           

САЩ няма да се намесва директно в спора София-Скопие

  24.09.2021 18:24  
САЩ няма да се намесва директно в спора София-Скопие
  iStock

Това заяви американският посланик в Скопие

„Много е ясно, че ролята на САЩ е свързана с това, че ние имаме интерес и смятаме Северна Македония за свой стратегически партньор, както е и Европейският съюз, но това не е въпрос, който САЩ директно ще решават. По тази причина моля да стоите далеч от подвеждащи информации". Това заяви американският посланик в Скопие Кейт Мери Бърнс.

Изявлението бе направено по повод неотдавнашното интервю на заместник-помощник държавния секретар Габриел Ескобар относно евроинтеграцията на Северна Македония.

„Ние виждаме македонското бъдеще в ЕС и потвърждаваме значението от разрешаването на тези въпроси. Надяваме се това да продължи до края на годината. Разговаряме с всички партньори. Разговаряме с правителството в Скопие и тези в съседните държави, но и с цяла Европа, за да направим всичко, което можем, за да придвижим процеса напред. Нямам никаква конкретна информация в този момент, освен да потвърдя, че САЩ ще се включат в този въпрос и в разговорите, защото споделяме една и съща визия. РСМ да заема заслуженото място в Европа и ЕС и се надявам това да стане скоро“, каза Бърнс. /nova.bg