Сряда, 27 Oct 2021
           
Спорт

Кузманов: Променихме една нодосмислица с паралимпийците

  13.10.2021 12:45  
Кузманов: Променихме една нодосмислица с паралимпийците
  ММС

С промяната в Наредбата за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица се занимаваме още от май месец тази година, когато огледахме всички наредби, премирането на състезателите и т.н. Проведохме предварителни разговори с президента на Българската паралимпийска асоциация Илия Лалов, а след като завършиха Паралимпийските игри и с нашите медалисти Ружди Ружди и Християн Стоянов. Смятам, че променихме една недомислица. Не може за медал от световно първенство премията да е 60%, а за Паралимпийски игри да е 20%. Игрите са върхът в кариерата на всеки един спортист“, коментира министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов в предаването „Социална мрежа“ по телевизия „Нова нюз“.

На 8 октомври тази година ММС публикува за обществено обсъждане Наредба №5 за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица, с която се променят премиите на паралимпийците като се увеличават от 20 на 64%. 

Не виждам никаква логика в това, ако даден спортист се класира за най-големия форум да бъде премиран с по-малко, отколкото за световно първенство. Нашите паралимпийци искаха справедливо оценяване на техните резултати. С екипа ми разгледахме възможностите и направихме промени в Наредбата като изравнихме процента за награждаване. Така осигурихме три пъти по-голямо увеличение“, обясни спортният министър. 

Кузманов уточни, че новата Наредба ще влезе в сила от 01.01.2022 г. Според него е учудващо защо преди наградите за призови класирания на Паралимпийски игри са били орязани преди Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г., а след това тази практика е продължила. 

„Нашите паралимпийски атлети се трудят, прославят България и носят гордост на всички българи. Знам, че имат трудности с подготовката и с материалната база. И затова заслужават подкрепа“, допълни министър Андрей Кузманов. 

Спортният министър акцентира и върху новата Програма за кадрово осигуряване на спортните клубове като фокусът е да се обхванат повече деца в страната. 

Спортът и здравето са свързани и на базата на това направихме тази програма. Имаше нужда да се обърне внимание на хората, които работят в спорта. Българските треньори трябва да получават постоянна заплата. Те са отговорни за подготовката на всеки наш състезател. Ще бъдат подпомогнати клубовете, които наистина работят, които имат история и добри резултати в няколко възрасти. Има над 3600 лицензирани клуба в България и една не малка част от тях са „кухи“, не работят. На база на тези критерии ще се отсеят много от клубовете. Целта е един треньор от клуб да получи една минимална работна заплата. Това е стимул за наставниците, които ще имат грижата да набират деца и да ги обучават. Това е стимул и за клубовете, за да има повече треньори в тях“, аргументира се министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов. 

На въпроса защо чак сега се прави тази програма Андрей Кузманов обясни, че е човек от спорта, бил е състезател, треньор и ръководител и затова е обърнал внимание на треньорите, които превръщат малките спортисти в големи шампиони.