Сряда, 27 Oct 2021
           
Свят

Изключиха Русия от среща на 30 страни за борба срещу рансъмуера и киберпрестъпността

  13.10.2021 19:23  
Изключиха Русия от среща на 30 страни за борба срещу рансъмуера и киберпрестъпността

Русия не е била поканена да присъства на виртуална среща на 30 страни начело със САЩ, която има за цел да се бори с нарастващата заплаха от рансъмуеър и друга киберпрестъпност. Това обяви високопоставен служител в американската администрация, цитиран от "Ройтерс".

Експерти по киберсигурност от частния сектор казват, че много банди, занимаващи се с рансъмуеър, действат от Украйна и Русия. Някои американски официални и анализатори заявиха, че руските рансъмуеър банди работят с мълчаливото одобрение на Кремъл, но не са пряко контролирани от правителството.

Рансъмуерът е специфичен вид злонамерен софтуер, който изтръгва финансов откуп от жертвите си, като заплашва да публикува, изтрие или затвори достъпа до важни лични данни.

Срещата ще се проведе в продължение на два дни, като включва шест сесии и теми като адресиране на злоупотребата с виртуална валута за изпиране на плащания за откуп, преследване на престъпници от ransomware, използване на дипломация за борба с ransomware и помагане на нациите да станат по -устойчиви на подобни атаки, администрацията заяви официален представител.

Заедно със САЩ, Индия, Австралия, Германия и Обединеното кралство ще водят дискусии по теми като смущения, виртуална валута и дипломация. Други, които се присъединиха към срещата, са Канада, Франция, Обединеното кралство, Бразилия, Мексико, Япония, Украйна, Ирландия, Израел, Южна Африка, Европейският съюз.

"Водим активни дискусии с руснаците, но в този конкретен форум те не бяха поканени да участват", каза висшият служител на администрацията, добавяйки, че това не изключва Русия да участва в бъдещи събития.

Длъжностното лице заяви, че САЩ се ангажират директно с Русия по въпроса за рансъмуера в рамките на Експертната група на САЩ и Кремъл, която се ръководи от Белия дом и е създадена от президента Джо Байдън и руския президент Владимир Путин.

Служителят заяви, че дискусиите с Русия продължават, САЩ са споделили информация за конкретни престъпни участници в Русия и че страната е предприела първоначални стъпки за решаване на повдигнатите въпроси.

В обсъждането на откриващата сесия на срещата в сряда съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че срещата показва, че правителствата на участващите държави признават спешността на заплахата от ransomware.

"Ние разглеждаме международното сътрудничество като основополагащо за нашата колективна способност да се справяме с екосистемата на ransomware, да държим отговорни престъпниците и държавите, които ги крият, и да намалим заплахата за нашите граждани във всяка от нашите страни", каза той.

Президентът Джо Байдън издигна отговора на киберсигурността до най -висшите нива на администрацията след набор от атаки тази година, които заплашваха да дестабилизират доставките на енергия и храни в САЩ.

Хакерите предизвикаха смущения в горивото в източната част на САЩ през май, когато се насочиха към тръбопровод, управляван от Colonial Pipeline. Съливан каза, че Министерството на правосъдието на САЩ е възстановило повече от 2 милиона долара откуп, платен на престъпни актьори, нападнали тръбопроводната компания.

Администрацията на Байдън се надява, че новата им неформална група, която те наричат ​​Инициатива за борба с рансъмуера, ще засили дипломатическия им натиск, който включва директни разговори с Русия, както и с алианса на НАТО и Групата от седем богати държави.