Четвъртък, 09 Дек 2021
           
Политика

Стартира предизборната кампания на изборите на президент и народни представители

  15.10.2021 10:27  
Стартира предизборната кампания на изборите на президент и народни представители

Стартира предизборната кампания на изборите на президент и народни представители на 14 ноември. 

Изборният кодекс забранява в рамките на предизборната кампания публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. В рамките на тези 30 дни не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции. Предизборната кампания се води на български език, а предизборните събрания са публични. Законът забранява използването на агитационни материали, които съдържат гербa или знамето на България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения. Сигналите за неправомерна агитация и нарушения се подават в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия.

Агитацията на работното място е забранена, както и ползването на държавно или общинско имущество за целите на кампаниите на партиите, коалициите и независимите кандидати, регистрирани за участие във вота. Предизборните прояви и диспути се отразяват в медиите по правилата, определени от ЦИК. 

23 са кандидат-президентските двойки, които се включват в надпреварата за предстоящия вот. Силно е женското присъствие в двойките. 18 жени се включват в надпреварата за президент и вицепрезидент. Четири от тях ще се състезават за гласовете на хората за държавен глава - Луна Йорданова, Цвета Кирилова, Марина Малчева, издигнати от инициативни комитети, и Мария Колева, предложена от партия "Правото". 14 са жените, които са кандидати за вицепрезидент.

Девет от кандидат-президентските двойки са издигнати от инициативни комитети, като някои са подкрепени от политически сили. Останалите са издигнати от партии. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, предложени от инициативен комитет, се борят за втори мандат и, ако успеят, ще бъдат втората президентска двойка, повторила мандат в най-новата българска история след президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. 

За първи път в президентски избори от началото на прехода у нас ДПС участва самостоятелно със свой кандидат - лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

Другите двойки, издигнати от инициативни комитети са проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе, Боян Станков - Расате и Елена Ваташка, Росен Миленов и Иван Иванов, Цвета Кирилова и Георги Тутанов, певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева, "вечният протестиращ" Йоло Денев и Марио Филев, Марина Малчева и Савина Луканова.

В надпреварата се включват и партийните кандидати Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, Милен Михов и Мария Цветкова, Валери Симеонов и Цветан Манчев, Веселин Марешки и Полина Цанкова - Христова, Волен Сидеров и Магдалена Ташева, Горан Благоев и Ивелина Георгиева - Стойнова, Александър Томов и Лъчезар Аврамов, Костадин Костадинов и Елена Гунчева, Николай Малинов и Светлана Косева, Благой Петревски и Севина Хаджийска, Георги Георгиев и Стоян Цветков, Светослав Витков и Веселин Белоконски, Мария Колева и Ганчо Попов, Жельо Желев и Калин Крулев.

В сряда чрез жребий Централната избирателна комисия определи номерата в двете бюлетини за гласуване. /manager.bg