Четвъртък, 09 Дек 2021
           
Коментари

Зимните курорти са против въвеждането на зелен сертификат за допускането до лифтовете

  27.10.2021 10:37  
Зимните курорти са против въвеждането на зелен сертификат за допускането до лифтовете

Зимните курорти са против въвеждането на зелен сертификат за допускането до лифтовете. Мярката не е обсъждана и съгласувана с бизнеса, коментираха пред TravelNews представители на дружествата, които държат ски инфраструктурата в Боровец, Банско и Пампорово. Министърът на туризма Стела Балтова предлага въвеждането на зелен сертификат за качването на лифтовете в зимните курорти. Това обяви тя. Мярката ще залегне в здравния протокол за предстоящия сезон, който трябва да бъде приет до края на седмицата. Зелени сертификати бяха въведени и в останалите конкурентни зимни дестинации, каза Стела Балтова.

„Мярката за въвеждането на зелен сертификат за лифтовете не е обсъждана с бизнеса и преди да се вземе подобно решение, се надявам да ни поканят на среща. Ние категорично сме против такъв сертификат, защото над 90% от лифтовете са открити“, заяви за TravelNews Благовеста Томова, председател на Съюза на хотелиерите в Боровец и директор в „Бороспорт“ АД, което стопанисва ски съоръженията в курорта. Тя подчерта, че са нямали проблеми с мерките през изминалия зимен сезон. Спазвани са от всички туристи.

„Въвеждането на зелен сертификат за лифтовете трябва да бъде съгласувано с бизнеса, а не да го научаваме от медиите. Не може да се взима едностранно решение“, обяви Иван Обрейков, маркетинг мениджър на „Юлен“ АД, което стопанисва ски инфраструктурата в Банско. Той също подчерта, че повечето лифтове са открити. В кабинките става течение и всички са задължително с маски. Освен това се извършва дезинфекция. Според Обрейков мярката е дискриминационна и ще отблъсне туристите, защото например в градския транспорт, междуселищния и влаковете няма изискване за зелен сертификат. Струпването на хора в транспорта е много по-голямо от лифтовете.

„Изискването за зелен сертификат за лифтовете минава вече всякакви граници. Това е пълна и тотална безумица. Нямам думи“, коментира Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, което стопанисва инфраструктурата в Пампорово и Чепеларе. В двата курорта няма кабинкови лифтове. Според него не е нормално да се изисква зелен сертификат на открито. Това означава за всяко качване на лифта хората със ски и щеки да показват документ. "Мярката ще доведе до фалити в зимните курорти", подчерта Беляков.

Хотелиерите в зимните курорти смятат, че мярката ще доведе до отлив на туристи, най-вече на българите. Те възнамеряват да изпратят протестни писма до премиера Стефан Янев. /travelnews.bg