Четвъртък, 09 Дек 2021
           
Политика

Прокуратурата подхвана Бойко Рашков

  24.11.2021 16:20  
Прокуратурата подхвана Бойко Рашков
  BGNES

Софийската градска прокуратура е поискала разкриване на данъчна и осигурителна тайна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, съобщава "Дневник".

По предварителна информация искането е било отправено в началото на седмицата.

Все още не е ясно какви са предметът на производството и неговият характер - досъдебно производство или предварителна проверка. СГП може да разследва както тежки престъпления, така и данъчни престъпления.

Самият Рашков е заявил, че не знае за какво става въпрос и не го интересува.

Административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова поясни, че по принцип делата не се образуват срещу конкретен човек и не знае за какво става дума.

В началото на юни тази година, след като вътрешният министър изнесе информация, че прокуратурата бездейства по проверки за имущественото състояние на магистрати и политици, срещу него започна атака за имотното му състояние в някои медии. Реакции последваха и от депутати от ГЕРБ, които питаха как Рашков се е сдобил с конкретни имоти.

Тогавашният финансов министър и настоящ лидер на "Продължаваме промяната" Асен Василев увери, че ако има сигнал за несъответствие между доходи и имотно състояние на вътрешния министър, ще бъде направена проверка. Официална информация дали има такъв сигнал и от кого обаче няма.

Въпреки че Рашков е спряган неофициално за министър на вътрешните работи в редовното правителство, засега от "Продължаваме промяната" не са потвърдили тези спекулации.