Четвъртък, 09 Дек 2021
           
Новини

Европа пришпорена да действа спешно на фона на ужасна COVID-19 перспектива

  24.11.2021 17:25  
Европа пришпорена да действа спешно на фона на ужасна COVID-19 перспектива

Здравната агенция на Европейския съюз призова страните членки да въведат "спешно" мерки за противодействие на нарастващия брой заразени и заболели от COVID-19, ден след като европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че тази зима може да умрат още 700 000 души на континента, предаде "Франс прес".

С повече от 2,5 млн. заразени и почти 30 000 починали, съобщени през последната седмица, Европа е далеч най-силно засегнатият регион понастоящем от вируса според данните на АФП.

Тенденцията се увеличава, особено в страните с най-ниски нива на ваксиниране.

За завръщането на Европа в епицентъра на пандемията са обвинявани бавните темпове на ваксинация в някои страни, силно заразния вариант "Делта", по-студеното време, което премества хората отново на закрито и разхлабването на ограниченията.

В допълнение, нарастват доказателствата, че защитата, предизвикана от ваксините срещу заразяване и леко заболяване, намалява, което предизвиква призиви за подсилващи (бустерни) дози.

Някои страни в Европа вече въведоха отново строги мерки, докато други са готови да го направят, предизвиквайки протести от хора, изморени от ограничаването на живота им през последната година и половина.

Вчера европейският клон на СЗО предупреди, че до март 2022 г. от COVID-19 могат да умрат още до 700 000 души в Европа и Централна Азия, в допълнение към 1,5 млн. души, които вече си отидоха заради вируса.

СЗО подчерта, че очаква "висок или екстремен стрес" в отделенията за интензивно лечение тази зима в 49 от 53-те страни, които съставляват европейския регион.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) предупреди днес, че неговото моделиране прогнозира също толкова мрачен резултат, освен ако не бъдат взети мерки "спешно".

"Потенциалната тежест на заболяването в ЕС/ЕИП (Европейско икономическо пространство) от варианта Делта ще бъде много висока през декември и януари, освен ако здравните мерки не бъдат приложени сега в комбинация с продължаващи усилия за увеличаване на темповете на ваксинация сред общото население", се изтъква в изявление на ECDC.

Под 70 процента от общото население в ЕС и ЕИП (Норвегия, Лихтенщайн и Исландия) са напълно ваксинирани.

"Това оставя голяма празнина във ваксинацията, която не може да бъде преодоляна бързо и дава достатъчно място за разпространение на вируса", ​​изтъкна ECDC.

"Трябва спешно да се съсредоточим върху затварянето на тази пропаст в имунитета, да предложим бустерни дози на всички възрастни и да въведем отново нефармацевтични мерки", настоя директорът на ECDC Андреа Амон.

Като цяло в ЕС 67,7 процента от населението е напълно ваксинирано, но нивата на ваксинация варират значително в различните страни.

Едва 24,2% от българите са напълно ваксинирани срещу 86,7% в Португалия.

Амон препоръча подсилващи COVID дози за всички възрастни на възраст над 18 години, "с приоритет за хора над 40 години".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив днес, като написа в "Туитър", че "бустерните дози трябва да бъдат достъпни за възрастни, с приоритет за хората над 40 години и уязвимите хора".

Швеция, която вече е предложила бустери на тези на възраст над 65 години, междувременно обяви, че скоро ще ги направи достъпни за тези на възраст от 18 до 64 години.

Тя ще започне с тези във възрастовата група от 50 до 64 години, каза пред репортери министърът на здравеопазването Лена Халенгрен.

Междувременно страните от Централна и Източна Европа са тези с най-голям брой смъртни случаи поради ниските нива на ваксиниране.