Четвъртък, 09 Дек 2021
           
Новини

14 338 са сигналите за домашно насили от началото на 2021 гдо 15 юли

  24.11.2021 17:26  
14 338 са сигналите за домашно насили от началото на 2021 гдо 15 юли

От началото на 2021 г. до 15 юли сигналите за домашно насилие до телефон 112 са 14 338. От Нова година до юни само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие. През 2020 година съдилищата са издали 3 076 заповеди за защита.

Това се казва в позиция на няколко неправителствени организации, които работят за превенция на домашното насилие. Те настояват 29 ноември да бъде Ден в почит паметта на убитите жени и деца, жертви на домашно насилие.

Телефонът за помощ при домашно насилие - Национална специализирана гореща линия за пострадали от домашно насилие 0800 11977.

Второто им искане е оптимизиране на нормативната уредба за превенция и защита от насилие. Те искат да бъдат приети предложените от тях промени в Закона за защита от домашното насилие, Наказателния кодекс и Семейния кодекс.

Да се създадат методики за оценка на риска за живота и здравето на пострадалите от насилие, които да се прилагат от институциите на първа линия - органи на МВР, на МТСП и на МЗ.

Вече 30 г. работи Световната кампания "16 дни активизъм срещу насилието, основано на пола". В световен мащаб, през 2021 г. кампанията е посветена на борбата за елиминиране на фемицида - убийствата на жени основани на техния пол.

Със 150% са се увеличили обажданията на националната специализирана гореща телефонна линия за пострадали от домашно насилие на Алианса за защита от насилие основано на пола в месеците след обявяване на извънредното положение през 2020 г. Телефонът е 0800 11977.

По наша информация от данни на медиите от началото на 2021 г. до сега в България са извършени най-малко 17 убийства и опити за убийства на жени.

Те дават няколко примера:

На 15.10.2021 г. жена беше публично простреляна в главата от бившия си партньор, с когото са живели на семейни начала. Жената е имала заповед за защита по Закона за защита от домашното насилие, за чието нарушаване от извършителя е имало вече образувано досъдебно производство. Извършителят обаче не е бил задържан. Този опит за убийство беше окачествен от представител на МВР като вероятен "инцидент на битова основа".

На 12.11.2021 г. беше открито тялото на друга убита и захвърлена в куфар жена около Перник. Задържан за убийството е нейният съпруг и баща на общото им дете.

На 17.11.2021 г. момиче беше изнасилено, изтезавано и запалено от негов роднина. Преди това, през 2016 г. извършителят е осъден за изнасилване на майката на момичето - на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, като е бил освободен от затвора предсрочно.

Според тях тези случаи и статистика демонстрират продължаващата от десетилетия тенденция в страната ни на подценяване на проблема с домашното насилие. Той не се оценява от властите, а оттам и от обществото, като проява на тежка престъпна дейност, пишат организациите.

Фемицидът не засяга само жертвите на домашно насилие. Фемицид са и всички убийства на жени, жертви на трафик, на жени, станали жертви на сексуално насилие и всеки друг случай на жена, убита, защото е жена. Фемицид са и случаите на жертви, доведени до самоубийство поради продължаващо над тях с години насилие, най-често домашно. Фемицид е и всеки случай, когато жена умира не от физическите си рани, а от усложнения и заболявания, резултат от продължаващото срещу нея насилие, уточняват специалистите.

Призоваваме властите в България да изградят ясна и всеобхватна политика за превенция и борба с насилието над жените и децата, включително срещу убийствата на жени, като:

Писмото е подписано от:

Алианс за защита от насилие основано на пола и неговите членове:

Фондация "Български център за джендър изследвания" - София, Хасково

Женско сдружение "Екатерина Каравелова" - Силистра

Фондация "Позитивни Умения на Личността в Социума" (П.У.Л.С.) - Перник

Фондация "SOS - Семейства в риск" - Варна

Фондация "Х&Д Джендър перспективи" - Хасково и Димитровград

Сдружение "Асоциация Деметра" - Бургас

Сдружение "Асоциация НАЯ" - Търговище

Фондация "Център Отворена врата" - София, Ловеч

Сдружение "Център Динамика" - Русе

Сдружение "Знание, успех, промяна" - Дупница и Благоевград

И Сдружение "Български хелзинкски комитет".