Четвъртък, 09 Дек 2021
           
Свят

Нова Зеландия отворя за напълно ваксинирани международни пътници

  25.11.2021 10:44  
Нова Зеландия отворя за напълно ваксинирани международни пътници

Нова Зеландия ще отвори отново границите си за повечето международни пътници, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19 през следващата година, в постепенно премахване на ограниченията за влизане в страната, които са в сила от март 2020 г.

Нова Зеландия наложи някои от най-строгите пандемични мерки в света и до голяма степен ограничи вируса чрез хотелски карантинни съоръжения за завръщащи се жители на Нова Зеландия. Икономиката се възстанови преди Делта да пристигне през август и вътрешните ограничения се върнаха.

Оттогава правителството на министър-председателя Джасинда Ардърн замени стратегията си за елиминиране на Covid-19 с такава, фокусирана върху високите нива на ваксинация срещу коронавирус.

Министърът за отговор на Covid-19 Крис Хипкинс съобщи, че от 23:59 часа на 16 януари напълно ваксинирани новозеландци и други отговарящи на условията пътници могат да пътуват до Нова Зеландия от Австралия, без да остават в карантинни съоръжения, въпреки че има изискване за отрицателен тест. Първоначално те ще трябва да се самоизолират за седем дни, с цел да премахнат изискването в даден момент. „Ще държим това под постоянен преглед“, каза Хипкинс.

Границата ще бъде отворена за напълно ваксинирани постоянни жители на Нова Зеландия от всички други страни от 13 февруари, а чуждестранните пътници, които са ваксинирани срещу Covid-19, могат да пътуват до Нова Зеландия от 30 април.

Хората от страни, класифицирани като „много висок риск“, пак няма да имат право да влизат в Нова Зеландия. Папуа Нова Гвинея в момента е единствената нация, която ще бъде засегната от това.

Окланд, най-гъсто населеният град в Нова Зеландия и центърът на огнището на Делта, е под ограничения от август. Те започват да намаляват въпреки продължаващото разпространение на Делта, тъй като страната преминава към рамката за защита от Covid-19 (Covid-19 Protection Framework). Това включва задължително ваксиниране за бизнеси като барове, ресторанти, фитнес зали и фризьорски салони, което означава, че те не могат да работят, освен ако целият персонал не е напълно ваксиниран. /economy.bg