Сряда, 26 Яну 2022
           
Политика

Формулата към момента е 10-4-4-3, Нинова вицепремиер с портфейл

  06.12.2021 09:41  
Формулата към момента е 10-4-4-3, Нинова вицепремиер с портфейл

Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права. Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3, като се позовава на свои източници.

“Продължаваме промяната“ ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери - това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която като зам. министър-председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.

За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната - за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.

И още - транспорт, култура и здравеопазване.

Министерство на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото - ще ръководи държавните предприятия.

То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.

За “Има такъв народ“ са определени министерствата на външните работи, на енергетиката, на спорта и на регионално развитие. За регионален министър фаворит е бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.

За “Демократична България“ са министерствата правосъдието, на електронното управление и дигитализацията, и на екологията.

Министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент./mediapool.bg