Петък, 20 Май 2022
           
Коментари

Шансът за коалиция бил като нагласен брак - може и да възникне любов

  06.12.2021 17:16  
Шансът за коалиция бил като нагласен брак - може и да възникне любов
  BGNES

Шансовете за пълен мандат не са големи. Между участниците в коалицията има трудна история, но прегръдката не е невъзможна и като в някои нагласени бракове може да възникне елемент на любов. Това заяви пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според него ще се наложи да бъдат прекрачени различните идеологии и ценности като червени линии. За това обаче по негови думи ще се иска креативност.

Вижда се вече и естественото желание - най-вече на победителите, да преразпределят ползите и загубите на един такъв съюз, отбеляза той.

Според него "тропосването" на държавните предприятия на Корнелия Нинова е "покана за екзекуция и искат тя да стане нещо като директор на погребална агенция".

Относно казуса с РСМ Александров посочи, че за да се случи промяната, трябва да се случи културално преобръщане. Според него то вече е станало в немалка част от българската общност - гласоподавателите на ПП.

"Тяхната култура, която идва от сърцето на глобалната корпоративна култура, е свръхоптимистична и силно ориентирана към бъдещето. Нашата култура е много ориентирана към миналото. Тук идва срещата на две версии за това как се разсича възелът "РСМ", анализира антропологът.

Според него има голяма опасност от тежко масивно разочарование. Хората били тревожни, а нагласите не били свръхопитмистични. По тази причина Александров допуска, че може да се отключи поредната вълна на фрустрация и изтегляне на остатъчното доверие от политическата система и от либералната демокрация. По негови думи е възможно тази вълна да е силно консервативна.

"Имаме добре конституирана опозиция, която е консервативна, умерено либерална. В началото са кротки и благи, но са в състояние да бъдат сериозна опозиция с опит. А консервативната тенденция присъства в БСП", подчерта Александров.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати